Kraj rozšíří přeshraniční vlakové spojení

5. 2. 2018

Od konce dubna budou moci cestující v česko-polském pohraničí využívat více vlaků, které překračují hranici mezi oběma zeměmi. O podmínkách provozování sezonních spojů jednal ve čtvrtek ve Wratislawi první náměstek hejtmana Martin Červíček s vicemaršálkem Dolnoslezského vojvodství Jerzym Michalkem.

Kraj rozšíří přeshraniční vlakové spojení

Na lince zTrutnova přes Královec do Sedzislawi, která je provozována o víkendech a svátcích vletní sezóně již několik let, dojde knavýšení spojů ze tří na čtyři páry vlaků. Navýšení spojů souvisí scílem nabídnout ranní spojení zTrutnova do Polska pro české občany. Zcela nově pak budou moci turisté využívat čtyři páry vlaků zWalbrzychu do Meziměstí, znichž dva pojedou dále do Teplic nad Metují a Adršpachu.

„S polskými kolegy jsme řešili například povolení vjezdu české vlakové soupravy na polskou stranu. Nezůstali jsme ale jen u aktuálních technických problémů a probrali jsme i další možnosti mezinárodní spolupráce vtéto oblasti. Uvažujeme o propojení Hradce Králové a polského Walbrzychu spěšnými vlaky,“ uvedl první náměstek hejtmana Martin Červíček, který je odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

Královéhradecký kraj je také jedním ztěch, přes které by vbudoucnu mohla vést vysokorychlostní trať zPrahy do Wroclawi.