Kraj připravuje digitální technickou mapu, zažádá o dotaci

7. 4. 2020

Královéhradecký kraj připravuje projekt digitální technické mapy, která by měla sjednotit data o technických sítích a stavebních objektech na území kraje. Digitální technická mapa bude sloužit v oblasti územního plánování, stavebních řízení, projektantům, stavebníkům i široké veřejnosti. Radní schválili přípravu projektu a zpracovatele dokumentů nezbytných pro žádost o dotaci.

„Digitálně technická mapa znázorňuje, kudy v území vedou různé sítě, hlavně bude konečně někde na jednom místě zaznamenáno, co vede pod zemí – vodovody, plynovody, kanalizace, elektřina, telefon. Každý stavebník se na to pak může dálkově podívat a nemusí už obíhat všechny provozovatele. Ačkoli by se zdálo, že by pořízení mapy mělo být úkolem pro katastr nemovitostí, dal to zákon vyhlášený na konci února za úkol krajům. Kraje, které na pořízení chtějí evropskou dotaci, musí podat žádost do 15. dubna. Náš kraj schválil projekt 30. března a jdeme do toho, žádost podat stihneme,“ uvedl radní pro ekonomiku a informatiku Rudolf Cogan.

Královéhradecký kraj vytvoří digitální technickou mapu svého území, a to s využitím již existujících polohopisných dat a doměřením nových. Kraje jsou dále povinny vytvořit informační systém digitální technické mapy kraje pro ukládání, správu a aktualizaci dat a také musí zabezpečit rozhraní informačního systému pro jednotné zobrazení katastrální mapy, ortofotomapy a digitální technické mapy.

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo dotační titul s alokací dvě miliardy korun, ze kterého kraje mohou čerpat dotaci až ve výši 200 milionů korun na uhrazení 85 % nákladů na vytvoření digitální technické mapy.