Kraj převezme do vlastnictví bývalý klášter v Opočně. O dalším využití jedná s městem

26. 7. 2016

Areál bývalého kláštera v Opočně přejde oficiálně zpět od státu do vlastnictví Královéhradeckého kraje. K převzetí nemovitého majetku dojde na základě rozsudku Nejvyššího soudu. Uskutečnila se také už první schůzka se zástupci města Opočno, s kterými se jednalo o dalším využití kláštera a přilehlého pozemku.

Začíná soudní spor o klášter v Opočně. Kraj vlastnický nárok Kapucínů neuznává

„Po předchozích rozhodnutích okresního a krajského soudu přešel klášter z majetku kraje do vlastnictví státu. Na základě našeho dovolání a rozhodnutí Nejvyššího soudu si jej ale opět přebíráme po roce zpět, a to od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových,“ řekl krajský radní pro oblast majetku a investic Josef Dvořák.

V případě bývalého kláštera v Opočně stále platí, že je pro kraj nepotřebným majetkem. „I proto jsme už vyvolali první předběžné setkání se zástupci města Opočno, které má o klášter zájem. Necháme si vypracovat nový znalecký posudek na hodnotu celého areálu a společně budeme hledat smysluplné využití bývalého kláštera do budoucna,“ uvedl radní Dvořák. O tom, za jakých podmínek by mohl přejít klášter do vlastnictví města, rozhodne krajská rada a zastupitelstvo. „O dalším postupu můžeme rozhodovat, až dostaneme oficiálně potvrzené zpětvzetí žaloby o určení vlastnického práva ze strany Provincie kapucínů. To nám doposud od soudu nepřišlo,“ dodal radní Dvořák.

Královéhradeckému kraji a České republice – Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových se podařilo účinně zpochybnit závěr soudů nižších stupňů, podle kterého areál bývalého kapucínského kláštera v Opočně přešel ze státu na kraj v rozporu s tzv. blokačním paragrafem zákona o půdě. Nejvyšší soud už letos v polovině června rozhodl, že převod majetku ze státu na kraj byl v pořádku a vlastníkem areálu je skutečně Královéhradecký kraj. Soudy nižších stupňů jsou vázány právními názory dovolacího soudu.