Kraj přispěje Expedici Monoxylon III na pokoření Egejského moře

7. 3. 2019

Trasa expedice Monoxylon III, která povede kolem řetězce řeckých ostrovů, představuje velkou výzvu. Členové experimentální archeologické expedice ze Všestar si totiž chtějí ověřit, jak lidé před osmi tisíci lety dokázali překonávat velké vzdálenosti mezi ostrovy na primitivních dřevěných lodích a jak dali základy evropské kultury na trasách v Egejském moři. Připravovaná námořní plavba se uskuteční v květnu a červnu tohoto roku. Kraj na její zdárný průběh přispěje dotací ve výši 95 tisíc korun.

„Pro dobrodruhy i vědce jsou dávné středomořské plavby lákavým tématem a jsou stále aktuální i díky posledním archeologický objevům z doby kamenné kolem ostrovů v Egejském moři. Rádi podpoříme tento praktický pokus všestarských experimentátorů, který může pomoci vysvětlit další otázky kolem dávných plaveb. Použité plavidlo pak bude součástí rozšířené expozice Archeoparku pravěku ve Všestarech, “ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová.

Před cestou, která povede z poloostrova Atiky přes řetězec ostrovů na Mélos, Santoriny až na Krétu v Egejském moři, testovali členové expedice dřevěnou repliku neolitického člunu. Po testech se ukázalo, že optimální počet lidí v monoxylu je osm pádlařů a kormidelník. Loď je při tomto osazení stabilnější a rychlejší než při menší posádce. Háček sedí vpředu a udává tempo. Na sedačce sedí každý sám, aby mohl měnit strany a při pádlování střídat polohu a ruce. Jízdu lze mírně připodobnit plavbě na dračí lodi. Členové expedice upravili příď, odlehčili osekáním dřeva dno a připevnili k lodi také plachtu, protože v Egejském moři jsou nečekané změny počasí, jiný vítr, kratší a dravější vlny.

První expedice, které se uskutečnily v roce 1995 a 1998, dostaly název Monoxylon I a II podle řeckého výrazu pro jednoduché plavidlo vydlabané z jednoho kusu kmene stromu. První expedice na dlabaném člunu hypotetické podoby překonala trasu dlouhou více než 300 kilometrů mezi ostrovy Samos až po Atiku, při druhé jiný člun urazil přes 800 kilometrů podél pobřeží Středozemního moře. Výsledky experimentální archeologie sice nejsou považovány za základní pramen poznání, přesto obě expedice upřesnily představy o možnostech rané námořní plavby.

Fotogalerie