Kraj podpoří dobrovolné hasiče a jednotky požární ochrany

30. 9. 2019

Radní Královéhradeckého kraje schválili dotační programy v oblasti regionálního rozvoje. Přes 8 milionů korun by mělo putovat na podporu mladých hasičů, všeobecnou sportovní činnost členů sboru dobrovolných hasičů či fungování jednotek požární ochrany. Dotační programy budou ještě schvalovat krajští zastupitelé 14. října.

Hasiči převzali novou techniku

„Pět milionů korun směřuje hlavně na podporu práce s dětmi a mládeží. Ať už se jedná o vzdělávání dobrovolných hasičů pracujících s dětmi nebo soutěže v požárním sportu, kde chceme podpořit regionální dorostenecké soutěže, ale i krajskou reprezentaci na mistrovství republiky. Lhůta pro podávání žádostí o dotaci prostřednictvím dotačního portálu poběží od 2. prosince do 9. ledna příštího roku. Do 16. ledna je pak zapotřebí žádosti dodat písemně nebo pomocí datové schránky,“ informuje krajský radní pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu, grantů a dotací Pavel Hečko.

„Dobrovolní hasiči organizují ve svých obcích a městech různé společenské aktivity, starají se kulturní život i o bezpečnost obyvatelstva. Jejich dobrovolnická činnost je nezastupitelná. Svůj volný čas věnují také dětem a mládeži, učí je týmové spolupráci a jejich výchovná činnost působí i jako prevence negativních jevů,“ vyzdvihl hejtman Jiří Štěpán.

Účel 1: Podpora činnosti kolektivu mladých hasičů sboru dobrovolných hasičů

Podpora činnosti v oblastech práce s dětmi a mládeží ve věku 3 až 18 let a vzdělávání dobrovolných pracovníků pracujících s kolektivy mladých hasičů.

Účel 2: Podpora všeobecné sportovní činnosti členů sboru dobrovolných hasičů

Podpora sportovního rozvoje členů spolku v soutěžích v požárním sportu žen a mužů. Podpora reprezentace sportovců z Královéhradeckého kraje v požárním sportu, na mistrovstvích České republiky, mladých hasičů ve Hře Plamen a soutěži Dorostu a reprezentací na MČR v soutěžích požárního sportu žen a mužů.

Účel 3: Rekonstrukce a modernizace objektů a zařízení využívaných pro práci s kolektivem mladých hasičů – pouze investiční akce

Vytváření podmínek pro realizaci volnočasové práce s dětmi a mládeží ve spolku.

Žadateli o dotaci budou v tomto programu okrsková, okresní a krajská Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska nebo příslušné sbory dobrovolných hasičů s právní subjektivitou.

Kromě podpory sportovní činnosti a činnosti mladých hasičů Královéhradecký kraj hodlá podpořit obce s jednotkou požární ochrany. Tři miliony korun by měly putovat na obnovu hasičské techniky a dalších 300 tisíc korun na rozšíření řidičského oprávnění ze skupiny B na skupinu C pro členy JPO II, JPO III a JPO V s cisternovou automobilovou stříkačkou.