Fenomén české loutkářství pokračuje. Kraj vydal publikaci Cesty loutek

7. 12. 2017

Vyvrcholením letošního Roku loutkářství v Královéhradeckém kraji se stalo vydání publikace Cesty loutek. Její křest se uskutečnil v nově otevřeném prostoru Suchardova domu v Nové Pace za účasti autorky, publicistky Lenky Jaklové, zástupců Královéhradeckého kraje i východočeských loutkářů. Slavnostní událost se konala téměř rok poté, co české a slovenské loutkářství bylo zapsáno do prestižního Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

„Tato publikace navazuje na zápis fenoménu českého a slovenského loutkářství do Seznamu světového a kulturního dědictví UNESCO, k němuž jsme my, Východočeši, dali podnět už v roce 2011. Je to ohromný úspěch, který motivuje i současné tvůrce,“ řekl radní Královéhradeckého kraje odpovědný za oblast regionálního rozvoje, evropských grantů, dotací a cestovního ruchu Pavel Hečko. „Loutky nás dospělé propojují s dětstvím a dětem zprostředkovávají svět fantazie, nezbytný i v dnešním přetechnizovaném a globalizovaném světě,“ dodal Hečko.

Publikace je poctou řezbářům a kočovným loutkářům, kteří působili ve východních Čechách od poloviny 18. století, ale i jejich potomkům a následovníkům. Představuje mimo jiné prvního historicky doloženého českého loutkáře Jana Jiřího Bráta ze Studnice u Náchoda (1724-1805), zakladatele rodinné dynastie křižující Evropu, a uvádí tak na pravou míru obrozeneckou legendu o loutkáři – buditeli Matěji Kopeckém (1775-1847). Na cestách po Královéhradeckém a Pardubickém kraji autorka objevuje i méně známé expozice historických loutek a zároveň připomíná loutkáře, ať už amatéry či profesionály, jejichž zásluhou loutky dodnes baví a dojímají. Čtivý text doprovázejí originální fotografie oživlých loutek od Jana Pohribného, grafická úprava je dílem akademického malíře Pavla Hracha.

„Přáli jsme si vytvořit knížku přitažlivou pro děti i dospělé, pro české i zahraniční turisty. Je pro nás velkou poctou, že ji můžeme představit právě v Nové Pace, kde po několik století působila proslulá dynastie řezbářů – Suchardů, na což jsou místní občané právem hrdi,“ uvedla autorka Lenka Jaklová.

Publikace byla vytvořena v rámci projektu Zvýšení atraktivity Královéhradeckého kraje podpořeného za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj CR.

Kraj oslavil úspěch v UNESCO vydáním publikace Cesty loutek

Kraj oslavil úspěch v UNESCO vydáním publikace Cesty loutek