Kraj hledá využití pro chátrající Škroupův dům v Osicích

29. 3. 2023

Královéhradecký kraj společně s Osicemi na Hradecku nadále hledá využití pro chátrající Škroupův dům. Budovu postavili místní v roce 1928 při příležitosti desátého výročí vzniku samostatného Československa na počest skladatele a rodáka Františka Škroupa, autora hudby k české státní hymně. Dům tehdy sloužil pro kulturní a společenské události.

do textu 1

Přímo do Osic se vydal hejtman Martin Červíček společně s radními Václavem Řehořem a Adamem Valentou, aby se starostou Osic Stanislavem Bydžovským a dalšími představiteli obce jednali o možnostech, jaké obě strany mají.

„Jako zástupci kraje již nějaký čas řešíme s obyvateli Osic, a především s kulturními aktéry v regionu, záchranu Škroupova domu a také to, jakým konkrétním účelům by mohl sloužit. Myšlenka univerzálního kulturního objektu totiž narazila na vysoké náklady na rekonstrukci, které by pro krajský rozpočet mohly znamenat výdaje až ve výši 100 milionů korun,“ řekl radní pro oblast majetku Václav Řehoř.

do textu 2

V roce 2018 kraj nemovitost od Osic převzal, aby ji zachránil před postupujícím zánikem. Bohužel původní plány tehdy narušila celosvětová pandemie koronaviru. V současné době je připravena projektová dokumentace a vydáno stavební povolení.

„Když kraj před pěti lety Škroupův dům od Osic převzal, byla hlavní myšlenkou záchrana této nemovitosti odkazující na významného rodáka Františka Škroupa. S ohledem na obtížné hledání smysluplného využití jsme se rozhodli oslovit kromě kulturních institucí v regionu také místní akční skupinu MAS Hradecký venkov, která by mohla prostory domu také využívat, zčásti by mohl dům sloužit i místní základní a mateřské škole. Na stole je ale i možnost, že by zde Osice s pomocí kraje vybudovaly obecní dům, který by sloužil především pro lokální účely této půltisícové obce v blízkosti Hradce Králové. V tuto chvíli zůstává příběh Škroupova domu otevřený a vedení kraje bude společně s obcí jednat o dalších konkrétních možnostech, které by pomohly k jeho záchraně,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Obec Osice a Pamětní síň Františka Škroupa v budově bývalé fary určitě stojí za návštěvu.

Fotogalerie