Kraj chce pomoci Novému Bydžovu s likvidací staré ekologické zátěže

23. 11. 2018

Rada Královéhradeckého kraje schválila návrh na finanční pomoc městu Nový Bydžov na likvidaci staré ekologické zátěže v areálu bývalého podniku Kovoplast a jeho okolí. Pokud záměr schválí zastupitelé, kraj městu poskytne téměř 10 milionů korun. Se znečištěním spodní vody město bojuje už více jak 10 let, další kroky plánuje na jaro příštího roku.

Kraj chce pomoci Novému Bydžovu s likvidací staré ekologické zátěže

„Projekt na likvidaci staré ekologické zátěže podzemních vod v Novém Bydžova je dlouholetým úsilím města, kraje a dalších zainteresovaných stran v čele s libereckou univerzitou. Snažíme se o zmírnění následků masívního znečištění chlorovanými etylény po zaniklém podniku Kovoplast v blízkosti centra Nového Bydžova. Práce na odstranění této zátěže probíhají již od roku 2007,“ řekl radní pro oblast vodního hospodářství, životního prostředí a zemědělství Karel Klíma.

Předběžná výše nákladů na celý projekt je zhruba 100 milionů korun. Královéhradecký kraj se bude podílet 10 miliony korun, město Nový Bydžov dofinancuje 5 milionů korun a zbytek pokryje dotace z Operačního programu životního prostředí.

„Jsem velmi rád za vstřícnost vedení Královéhradeckého kraje, které přislíbilo spolufinancování tohoto náročného projektu.“ poděkoval za rozhodnutí radních starosta Nového Bydžova Pavel Louda.

V roce 2007 bylo zjištěno rozsáhle znečištění podzemní vody v domovních studních karcinogenními chemikáliemi. Na základě tohoto zjištění město v roce 2008 provedlo hydrogeologický průzkum, který přítomnost škodlivých látek potvrdil. Pod pozemkem bývalého podniku Kovoplast a přilehlém okolí se podle odhadů nachází 2,5 tuny chlorovaných etylénů a 8 tun ropných látek.