Kraj chce podpořit rozšíření domova pro lidi s roztroušenou sklerózou

27. 11. 2015

Domov sv. Josefa v Žirči, který se stará o nemocné s roztroušenou sklerózou a je v rámci celé republiky ojedinělým zařízením, na podzim rozšířil svou kapacitu o 44 lůžek. K tomu, aby ji mohl plně využít, však potřebuje zcela novou čistírnu odpadních vod. Pokud záměr schválí zastupitelstvo, významným způsobem na její výstavbu přispěje Královéhradecký kraj.

Projekt na rozšíření domova byl podpořen z Regionálního operačního programu a jeho celkové náklady byly 85 milionů korun. Větší kapacitu domova ale stávající čistírna odpadních vod není schopna pokrýt. Zřizovatel nás požádal o finanční podporu na výstavbu nové čistírny, čemuž se Rada Královéhradeckého kraje rozhodla vyhovět. Individuální dotaci musí ještě schválit krajské zastupitelstvo,“ uvedl náměstek hejtmana Otakar Ruml, který je mimo jiné odpovědný za oblast dotací.

Nová čistírna odpadních vod bude sloužit výhradně klientům, personálu a návštěvám domova. Její kapacita bude 220 ekvivalentních osob. Kraj by měl ze svého rozpočtu na tuto stavbu uvolnit dva miliony korun. Celkové náklady jsou po vysoutěžení nejvýhodnější nabídky 2,9 milionu včetně DPH. Na akci hodlá přispět i město Dvůr Králové nad Labem, na jehož území se zařízení spravované Oblastní charitou Červený Kostelec nachází. Pro akci jsou již zajištěna všechna potřebná povolení.