Kraj chce být více transparentní. Zřídil otevřený účet a založí komisi pro otevřenost

2. 3. 2023

Větší otevřenost a transparentnost kraje – nápady, podněty, jejich další zhodnocení nebo dopracování, to bude úkol nově vznikající Komise Rady Královéhradeckého kraje pro otevřenost. První vlaštovkou otevírání kraje navenek je pak zřízení transparentního účtu.

„Z hlavního účtu kraje u Komerční banky se stal otevřený účet. Jsou zde vidět všechny příchozí i odchozí platby na konkrétní účty. Pouze mzdy pro zaměstnance úřadu budou měsíčně odcházet formou jednoho příkazu, a to z důvodu ochrany osobních dat,“ řekl krajský radní pro oblast financí Rudolf Cogan. Transparentní účet je funkční od 11. ledna letošního roku.

Dalším krokem pro otevírání úřadu veřejnosti bude zřízení Komise Rady Královéhradeckého kraje pro otevřenost. „Komise by měla být z principu otevřená, její jednání by pak měla být veřejná. Členy komise by měli být mimo zastupitelů i externisté. Zveme tedy novináře, zástupce neziskového sektoru, úředníky i obyčejné občany, aby se do komise přihlásili. Finální výběr členů bude schvalovat Rada kraje koncem února,“ doplnil radní Cogan s tím, že myšlenka nové komise rady bude představena zastupitelům na jednání zastupitelstva 6. února.

Odkaz na transparentní účet KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE ZDE. Prolink najdete i v sekci Kraj a volené orgány --> Užitečné odkazy.