Kraj apeluje na změnu zákona i vůči chovatelům zvěře v oborách

12. 6. 2019

Chovatelé v obci Bernartice přišli nedávno o 10 daňků, které napadli vlci v oplocené oboře. Královéhradecký kraj pravidelně vyplácí náhrady škod způsobené zvláště chráněnými živočichy jako je právě vlk. Na chované jeleny, daňky či muflony se ale zákon nevztahuje. Kraj bude usilovat o jeho změnu.

„Minulý týden jsem navštívil chovatele daňků, kteří přišli o půlku stáda po napadení smečkou vlků. Na daňky, jeleny či muflony ve farmových a zájmových chovech se v tuto chvíli náhrady nevztahují. Čili chovatel ovcí náhradu dostane, ale chovatel daňků nikoliv. Zákon pochází z roku 2000 a je zastaralý. Ministerstvu životního prostředí ČR proto za náš kraj navrhneme úpravu stávajícího zákona tak, aby do náhrad škod zahrnul i farmovou zvěř v oborách a další druhy zvířat, která jsou nyní opomíjena. Takto chceme na situaci reagovat,“ okomentoval hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR prosazuje také novelu zákona. Kromě náhrady škod ve farmových chovech by měli mít chovatelé nárok i na proplácení výdajů za povinný veterinární posudek, kafilerii a za škodu zaběhnutých kusů.

„K podpoře změny zákona, je důležité znát i vyčíslení veškerých škod způsobených zvláště chráněnými živočichy. Proto chci tímto požádat chovatele v kraji, kteří zaznamenali útok na svoji farmovou zvěř, aby informaci o škodě zaslali přímo na ministerstvo životního prostředí nebo na Krajský úřad Královéhradeckého kraje,“ vyzval chovatele radní Karel Klíma odpovědný za oblast vodního hospodářství, životní prostředí a zemědělství.

Královéhradecký kraj pravidelně vyplácí náhrady škody způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy. Od roku 2017 kraj vyplatil na náhradách za škody způsobené především vlky a kormorány zhruba dva miliony korun.