Školáci musejí znát nástrahy internetu

18. 12. 2015

Královéhradecký kraj ocenil školáky v soutěži Kraje pro bezpečný internet. Více než pět stovek dětí vyplňovalo kvíz, ve kterém odpovídalo na otázky ohledně bezpečnosti internetu a jak by se děti zachovaly v některých situacích.

Školáci musejí znát nástrahy internetu
Soutěžně laděný elektronický kvíz, který děti vyplňovaly, slouží zároveň jako vzdělávací program a prevence. Nejúspěšnější řešitelé byli oceněni hodnotnými dárky. Vítězové ve třech kategoriích od prvního stupně až po středoškoláky dostali z rukou hejtmana France diplom a také ceny jako tablet, mobilní telefon, nebo herní konzoli. Vybrané zúčastněné školy získaly šek na 10 tisíc korun, který využijí na podporu vzdělávání. U nich byl hodnotícím kritériem počet úspěšných řešitelů.

Je potřeba děti naučit pohybovat se v internetovém prostředí pokud možno co nejbezpečněji, aby je neohrožovalo a aby se jim všechny ty problémy jako třeba kyberšikana vyhnuly,“ říká radní pro oblast školství Táňa Šormová.

Je to letos druhý ročník, kraj to podporuje a předpokládáme, že budou i další ročníky. Ceny, které se předávaly, to je taková motivace k tomu, aby se děti více zajímaly o to, co je může za nebezpečí čekat na internetu a jakmu předejít,“ doplňuje hejtman Lubomír Franc.

Soutěž probíhá v České republice za podpory společnosti Microsoft.


Výherci mezi jednotlivci:

kategorie 6-8 let - Lucie Vlasáková ze ZŠ a MŠ Dolní Branná, okres Trutnov

kategorie 9-12 let - Kateřina Vopršalová ze ZŠ Husitská 1695, Nová Paka

kategorie nad 13 let - Adéla Sádlová ze ZŠ a ZUS Rtyně v Podkrkonoší

Výherci mezi školami:

kategorie 6-8 let - ZŠ a MŠ Dolní Branná - 18 úspěšných řešitelů

kategorie 9-12 let - ZŠ a ZUŠ Rtyně v Podkrkonoší - 195 úspěšných řešitelů

kategorie nad 13 let - Gymnázium Boženy Němcové, Hradec Králové - 286 úspěšných řešitelů