Kostelecká zemědělka uspoří za provoz

25. 11. 2019

Provoz Střední zemědělské školy a Středního odborného učiliště chladicí a klimatizační techniky v Kostelci nad Orlicí je podstatně úspornější díky celkovému zateplení hlavní budovy a pořízení nuceného větrání s rekuperací. Projekt za více než 15 milionů korun pokryla z jedné třetiny dotace z Operačního programu životního prostředí (OPŽP). Zbytek uhradil Královéhradecký kraj.

„Hlavní budova včetně přilehlé přístavby šaten a spojovacího krčku má nyní zateplenou fasádu i střechu a vyměněná okna. Učebny jsme nechali vybavit rekuperací,“ říká radní Václav Řehoř odpovědný za krajské investice.

„Touto investicí došlo k dokončení modernizace budov školy, ve kterých probíhá teoretická výuka. Zlepšily se hygienické podmínky ve třídách a samozřejmě očekáváme snížení nákladů na vytápění,“ doplňuje ředitelka Yvona Bůžková.

Projekt realizovaný od loňského listopadu ovšem není ojedinělý. Již dokončené projekty na zateplení krajských škol mají hodnotu 200 milionů korun a další projekty za stovky milionů se připravují.

„V aktuální výzvě se Královéhradecký kraj uchází o dotaci na jedenáct projektů v hodnotě přes 110 milionů korun. V přípravě na následující výzvu jsou ale v oblasti školství další projekty za 200 milionů korun,“ uvádí náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast školství, kultury a sportu.

U projektů na zateplení dotace činí 35 až 40 % způsobilých výdajů, na rekuperaci OPŽP poskytuje 70 %. Zbylé finance pokryje kraj ze svého rozpočtu. Administraci zajišťuje krajské Centrum investic, rozvoje a inovací.

Fotogalerie