Komunálních voleb je letos v kraji více než jiné roky

2. 7. 2015

Volby do obecních zastupitelstev se budou letos v Královéhradeckém kraji konat přinejmenším čtyři. Naposledy tomu tak bylo 13. 6. ve Stanovicích na Trutnovsku, a to z důvodu poklesu počtu členů zastupitelstva pod pět. K tomu došlo rezignací tří členů zastupitelstva i náhradníků z téže volební strany. Další volby se budou konat v září na Jičínsku.

V obci Osek rovněž rezignovali tři členové zastupitelstva, které bylo původně sedmičlenné. Tím došlo k poklesu počtu zastupitelů pod zákonem stanovenou hranici. Termín nových komunálních voleb byl stanoven na 26. 9.

V prvním pololetí letošního roku se již konaly dvoje jiné volby. V poslední lednový den si dodatečné volby odbyly Osice na Hradecku. Tam se totiž v řádném podzimním termínu vůbec nehlasovalo.

Souhrnný počet kandidátů na všech registrovaných kandidátních listinách byl menší než pět. Tento počet přitom musí dosahovat alespoň nadpoloviční většiny počtu členů zastupitelstva, který má být volen, ale nesmí být menší než pět,“ říká Miroslav Vrba, vedoucí odboru vnitra Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

V půlce března pak proběhly nové volby v obci Třebnouševes na Jičínsku, kde také došlo k poklesu počtu členů zastupitelstva pod hranici pěti osob. Důvodem však tentokrát nebyla rezignace několika zvolených členů. Jejich mandáty zanikly v důsledku odmítnutí složení slibu člena zastupitelstva.