Kameny zmizelých připomínají hrdinství odbojářů druhé světové války

10. 7. 2019

V osadách Bohdašín a Končiny u Červeného Kostelce na Náchodsku se vzpomínalo na některé z obětí nacistického režimu. Konkrétně na výsadkáře Jiřího Potůčka ze skupiny Silver A a odbojáře, kteří mu v posledních dnech jeho života pomáhali. Všichni za to zaplatili životem. Při odhalení Kamenů zmizelých zavzpomínali na hrdiny odboje společně s jejich potomky také představitelé Královéhradeckého kraje či Sokola.

Kameny zmizelých připomínají hrdinství odbojářů druhé světové války

„Je velmi důležité si neustále připomínat hrůzy nacistického režimu, ale hlavně hrdinské činy odbojářů a jejich spolupracovníků, kteří se v těžkých chvílích postavili za správnou věc i s rizikem ohrožení života celé rodiny. Chtěla bych proto poděkovat organizátorům odhalení Kamenů zmizelých, že připomínají odkaz hrdinů pro další generace,“ řekla na pietním aktu náměstkyně hejtmana pro oblast kultury Martina Berdychová.

První dva nově odhalené kameny patřily manželům Satranovým, kteří právě radistu Jiřího Potůčka několik dnů ukrývali. Jiří Potůček v tehdejší bohdašínské škole vysílal poslední zprávu do Londýna z legendární vysílačky Libuše.

Odhalených kamenů je sedm, další připomínají tragický osud rodiny Burdychových, která žila v Končinách. Právě tady byl poslední doložený pobyt Jiřího Potůčka před vyzrazením gestapu.

Bohdašín i Končiny měl potkat stejný osud jako Lidice a Ležáky. Nacisté vydali vyhlazovací dekret. Ke zničení obcí s 236 obyvateli nakonec nedošlo díky úzkým vazbám tehdejšího náchodského policejního ředitele doktora Chudoby s velitelem gestapa v Hradci Králové Albertem Hardtkem.

Další žulové kostky se speciálním mosazným povrchem chtějí představitelé Sokola odhalit v říjnu ve Dvoře Králové nad Labem a Doubravicích.

Fotogalerie