Kam se starými nevyužitími sanitkami? Kraj je daruje obcím i muzeu

30. 1. 2015

Ve vozovém parku krajské zdravotnické záchranné služby je celkem devět sanitních vozů, které již neodpovídají potřebným předpisům. I přesto budou sloužit dál, ovšem už ne záchrance. Pět z nich kraj daruje a čtyři zbývající vozy nabídne k odkoupení.

Kam se starými nevyužitími sanitkami? Kraj je daruje obcím i muzeu

„Rada Královéhradeckého kraje rozhodla o dalším osudu devíti sanitních vozů, které nesplňují požadavky pro provoz rychlé lékařské a zdravotnické pomoci. Pět z nich bude darováno subjektům, které si o ně zažádaly. Dál tak budou pomáhat například požární ochraně, výuce budoucích zdravotníků, jedna půjde dokonce do muzea. Zbytek nabídneme k prodeji,“ řekla radní za oblast zdravotnictví Jana Třešňáková. Všechna vozidla jsou vybavena schváleným zvláštním výstražným světlem modré barvy, transportní technikou a infarktovými křesly s nosítky a podvozkem.

Čtyři subjekty dostanou darem po jednom sanitním voze VW Transporter T5. Obec Žďárky a městys Pecka vozy využijí pro plnění úkolů obce na úseku požární ochrany. Vyšší odborná škola zdravotnická a střední zdravotnická škola v Trutnově použije sanitku jako technické vozidlo a pomůcku při výuce. Pro převoz pacientů bude bývalý záchranný vůz použit v Oblastní nemocnici Trutnov. O jeden z vozů zažádalo i Občanské sdružení Pán sanitek. To dostane darem sanitku Mercedes Benz 310 4x4 (rok výroby 1994), ze které se stane exemplář v muzeu auto-moto veteránů.

Zbývající čtyři sanitky nechá Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje ocenit znaleckým posudkem a následně nabídne k prodeji.