Kačerov je novou vesnickou památkovou zónou v Královéhradeckém kraji

10. 6. 2016

Hradec Králové 9. června (ČTK) - Nejzachovalejší část osady Kačerov na Rychnovsku prohlásilo Ministerstvo kultury za památkovou zónu Orlických hor. V obci se dochoval soubor převážně roubené lidové architektury typické pro Orlické hory. O zařazení mezi památkové zóny informovala Eva Macková z odborného pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) v Josefově. Podnět k prohlášení lokality za památkovou zónu podal spolek Údolí Kačerov.

Kačerov je první vesnickou památkovou zónou v hradeckém kraji
Podle památkářů jsou v lokalitě zastoupené hlavně přízemní chalupy takzvaného východosudetského typu z přelomu 18. a 19. století s chlévní dispozicí, roubenými světnicemi a zděnými zadními částmi. Vzácně se zachovaly i detaily okének ve štítu s typickou stříškou a další prvky charakterizující roubenou architekturu Orlických hor.

V Kačerově se dochovalo několik venkovských domů, které spolu s kostelem svaté Kateřiny, sochařskými díly s náboženskou tematikou a dalšími drobnými technickými stavbami tvoří celek. Prohlášení památkové zóny navazuje na dosavadní citlivý přístup vlastníků k historickému prostředí Kačerova. Má význam především jako opatření k uchování kulturních hodnot nemovitostí, které nejsou kulturními památkami, a vytvoření optimálních podmínek pro zachování prostředí kulturních památek.

Vesnice je poprvé doložena v roce 1577 jako součást rychnovského panství. V osadě Horní Kačerov byla novověká sklárna, která tam byla přenesena v roce 1567 z Kunčiny Vsi a fungovala do poloviny 17. století. V době před třicetiletou válkou byl Kačerov velkou vesnicí s početnou chalupnickou a domkářskou zástavbou a už tehdy Kačerov existoval přibližně ve svém konečném půdorysném rozsahu.

Kačerov je první vesnickou památkovou zónou v hradeckém kraji