Jiráskův Hronov je v plném proudu. V hlavním programu nabízí 23 inscenací

9. 8. 2017

V Hronově na Náchodsku probíhá 87. ročník festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov. V hlavním programu se od pátku 4. do soboty 12. srpna divákům postupně představí 23 inscenací či choreografií v celkem 68 představeních. Program a další informace naleznete na webových stránkách festivalu.

"V doprovodném programu se pak objeví dalších 36 inscenací v 54 představeních. Na hronovských jevištích jsou k vidění inscenace činoherního, experimentujícího, studentského a loutkového divadla, nechybí ani divadlo poezie či divadlo hudební," uvedl za pořadatele festivalu Josef Dušek.

Na návštěvníky tak ještě dnes čeká například představení „Musí to bét?“ v podání jaroměřských divadelníků JAKKdo nebo „Univerzální sci-fi“ od brněnského Buranteatru. Ve čtvrtek se pak v sále Josefa Čapka představí inscenace Olga (Horrory z Hrádečku) Divadla Letí ověnčená Cenou Divadelních novin za inscenaci a Cenou Marka Ravenhilla pro režisérku Martinu Schlegelovou.

Součástí doprovodného programu budou koncerty, výstavy, přednášky a projekce, tradičně se uskuteční také různé semináře. "Letos bylo vypsáno 15 tematických seminářů a dílen, do kterých se přihlásilo 240 zájemců. Lektory vzdělávací části jsou přední divadelní odborníci, praktici i teoretici," doplnil Dušek.

Divadelní festival Jiráskův Hronov je nejstarší divadelní přehlídkou neprofesionálního divadla v Evropě, a je proto dobře, že má své stálé místo na seznamu kulturních akcí s trvalou záštitou Královéhradeckého kraje,“ sdělila náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, do jejíž gesce spadá kromě školství i sport a kultura.

Festival Jiráskův Hronov byl založen roku 1931 v Hronově, rodišti spisovatele Aloise Jiráska, a do roku 1951 se na festivalu vždy uváděla alespoň jedna jeho hra. Od roku 1991 program Jiráskova Hronova pravidelně obohacují zahraniční neprofesionální divadla.

Zdroj: ČTK; Jiráskův Hronov

Jiráskův Hronov je v plném proudu. V hlavním programu nabízí 23 inscenací

Soubory ke stažení