Je libo Cesta kamene nebo Festival zážitků? Královéhradecký kraj zve v Brně na aktivní dovolenou strávenou na kole

17. 1. 2019

Brněnské výstaviště hostí od 17. do 20. ledna jeden z největších veletrhů cestovního ruchu v Česku. Královéhradecký a Pardubický kraj tu společně pod jednou turistickou značkou Východní Čechy prezentují novinky i osvědčené aktivity a místa, kam vyrazit během celého roku na dovolenou. Letošním tématem je cykloturistika a aktivní dovolená.

Je libo Cesta kamene nebo Festival zážitků? Královéhradecký kraj zve v Brně na aktivní dovolenou strávenou na kole
Na brněnském festivalu prezentuje Královéhradecký kraj novinky nejen pro cyklisty.

Ústředním bodem společné expozice obou krajů v pavilonu P, stánek č. 032, je cyklověž, po jejímž obvodu se táhnout prezentační pulty s polepy sportovců. Návštěvníky seznamují s nabídkou jedenácti turistických oblastí obou krajů a obsahují praktické tipy na výlety nebo cyklovýlety a tištěné propagační materiály a mapy.

Mezi největší letošní novinky v oblasti cestovního ruchu patří bezesporu soutěž Cyklopecky Východních Čech, na níž začaly oba kraje spolupracovat. Cyklopecky jsou soutěžní brožurou s patnácti vytipovanými trasami na území východočeského regionu vhodných pro cyklistické výlety. Na vybraných místech mohou turisté sbírat razítka do „Vandrovní knížky“ a soutěžit o hodnotné ceny.

Spojení obou krajů

„Pět tras vede čistě v Královéhradeckém kraji, pět v Pardubickém. Zbylých pět oba kraje propojuje. Symboličtější spolupráci si nedovedu představit. Křest Cyklopecek Východních Čech se uskuteční na začátku března v rámci veletrhu cestovního ruchu Infotour a cykloturistika v Hradci Králové,“ pochvaluje si nápad hejtman Jiří Štěpán.

Cyklopecky nejsou jedinou motivační soutěží, jež turisty povede po zajímavých destinacích v kraji. V Kladském pomezí budou letošní letní prázdniny věnované poznávání každodenního života ve středověkých i novověkých hradech a pevnostech. Zdejší opevnění se stanou hlavním dějištěm Festivalu zážitků, který přinese po celé léto zábavné aktivity zdarma na osmi místech regionu na české i polské straně hranice.

„Jak se vojenská technika i způsob obrany města proměňoval napříč stoletími, se turisté dozví v tvrzi Kladsko, na zámcích Sarno a Żelazno, u Spícího lva v přírodní rezervaci Dubno u České Skalice a v pevnosti Dobrošov. Na těchto místech si návštěvníci vyzkouší rutinu života v pevnosti, vyrobí si funkční patronu i provedou rozborku a zborku zbraní,“ zve hejtman Štěpán k letní návštěvě historických sídel.

Rodiny a děti mohou v Kladském pomezí soutěžit s mapou Toulavého baťohu. Na svých cestách sbírají razítka a podle jejich počtu získávají různé odměny. Součástí mapy je také přehled aktivit pro celou rodinu.

Přes Hořice až do Polska

„V Podkrkonoší se milovníci cyklistiky mohou vypravit na Cestu kamene. Tento region a především Hořicko je proslulé těžbou a zpracováním pískovce a právě na tomto historickém fenoménu byl postaven projekt Cesta kamene, jehož realizace bude probíhat do června 2019,“ vybírá jednu z letošních novinek v Královéhradeckém kraji radní pro dotace a cestovní ruch Pavel Hečko.

Cesta kamene propojuje nejvýznamnější turistické cíle spojené s pískovcem v Podkrkonoší až do Polska, kde jsou partnery projektu města Strzegom, Świdnica a Dobromierz. Díky ní navštíví turisté největší atraktivity Podkrkonoší – města Hořice, Dvůr Králové nad Labem, Lázně Bělohrad a Miletín, přehradu Les Království, barokní areál Kuks, nejvyšší vrchol Podkrkonoší Zvičinu a řadu kamenných památek v malebných obcích a vesničkách.

Na své si přijdou i milovníci umění, zajet mohou například na Broumovsko. „Letní hudební festival Za poklady Broumovska každoročně láká na deset výjimečných podvečerních koncertů českých i zahraničních umělců v unikátní atmosféře barokních kostelů. Genius loci broumovského regionu, benediktinská historie a architektura zasazená do nádherné krajiny, to vše ve spojení s klasickou hudbou vytváří jedinečnou atmosféru festivalu,“ říká o festivalu radní Hečko.

Cyklistický komfort

V Královéhradeckém kraji mohou cyklisté využít řadu služeb, které jim zpříjemní či usnadní jejich výlet za poznáním a zážitky. Je to například speciální veřejná doprava s přepravou kol zvaná Krkonošské cyklobusy propojující nejvyšší české pohoří sítí autobusových linek s návaznostmi dalších spojů do jednotlivých údolí i do podhůří. Cyklobusy zlepšují dopravní obslužnost celého regionu, jak pro turistiku tak i cykloturistiku.

V Broumově mohou cyklisté také bezpečně zaparkovat. Od loňského července zde funguje cyklodom, kde milovníci cyklistiky mohou uschovat nejen svá kola, ale i více objemná zavazadla. Cykloregion Noworudsko-Radkovsko-Broumovsko nově propojuje cyklostezka.

Fotogalerie