Jak pomoci handicapovaným při návratu do normálního života?

28. 2. 2018

Seminář s názvem Mýty a skutečnosti při rehabilitaci osob se zdravotním postižením se uskutečnil začátkem února v Hradci Králové. Seminář se konal v rámci odborné konference o uplatnění osob se zdravotním postižením. Cílem bylo informovat handicapované, jak se co nejdříve stát více soběstačným. Potřebnost semináře ocenil svoji záštitou hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

„Naše společnost se více než 13 let zabývá návratem osob se zdravotním postižením do pracovního života, a tím pádem také návratem do přirozených sociálních vztahů. Na této cestě se, bohužel, stále setkávám se životními příběhy lidí, kteří i přes veškerou svoji snahu a zájem nenalézají handicapovaní své místo ve společnosti. Po ukončení zdravotní, pedagogické, nebo sociální rehabilitace nevědí, na koho se obrátit a po několika nezdarech při snaze nalézt zaměstnání se stávají sociálně vyloučení. Uvědomuji si proto, že je v zájmu celé společnosti nutné hledat a nalézat partnery v dalších oblastech rehabilitace,“ řekl Michal Vejprava, ředitel Centra pracovní rehabilitace Hradec Králové.

Smyslem pracovního setkání bylo přispět k tomu, aby občan, který se narodil s postižením, nebo prodělal vážnou nemoc či úraz, dostal včas a na správném místě informaci, co následně udělat a kam se obrátit, aby se mohl „odrazit“ od své částečné, nebo úplné závislosti a stal se více soběstačný. Velmi často cesta handicapovaného člověka skončí po vyčerpání některé z podpor v začarovaném kruhu, ze kterého se sám nedostane. Je proto potřeba, aby každý specialista, kterého se péče o lidi se zdravotním postižením týká, znal svoji roli v procesu rehabilitace a znal napojení na další články pomyslného řetězu, na jehož konci je sebevědomý, rehabilitovaný člověk, který našel své uplatnění ve společnosti podle svých schopností a možností.

Odborníci pomáhají zjistit šance, schopnosti občana s handicapem a pomáhají najít možnosti dalšího vzdělávání a rekvalifikace, na nějž navazuje jejich pracovní uplatnění. Výsledkem je pak maximální soběstačnost a dobrý pocit z uvědomění si své hodnoty ve své rodině a ve společnosti. To je ideální systém, který dnes, bohužel, moc nefunguje.

„Primárním cílem semináře bylo poznat se navzájem, seznámit se s důvody našeho chování a jednání, možnostmi a bariérami legislativy a ekonomiky našich činností. Vedlejším, ale neméně důležitým cílem pak bylo nastartovat spolupráci ve prospěch našich spoluobčanů. A to se nám, soudě podle vyjádření přítomných, podařilo,“ uzavřel Michal Vejprava.

Pozváni byli odborníci ze státní správy a samosprávy, kteří se v Královéhradeckém a Pardubickém kraji profesně zabývají zdravotní, vzdělávací, sociální a pracovní rehabilitací osob se zdravotním postižením. Potřebnost takovéto iniciativy uznali svými záštitami hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán či primátor Hradce Králové Zdeněk Fink.

Jak pomoci handicapovaným při návratu do normálního života?

Jak pomoci handicapovaným při návratu do normálního života?