Hradecký kraj zvýšil příjmy a investice, snížil zadlužení. Hospodaří nejlépe ze všech krajů

22. 6. 2016

Královéhradecký kraj v uplynulých čtyřech letech výrazně zvýšil investice a snížil zadlužení. Hospodaření kraje od roku 2013 končilo přebytky ve stamilionech korun. Loňský přebytek rozpočtu 383 milionů byl vůbec nejvyšší mezi kraji. Kraji se dařilo čerpat dotace z evropských fondů, a to zejména na opravy silnic.

Příjmy kraje se mezi lety 2012 a 2015 zvedly o 23 procent na 10,7 miliardy korun. Naopak dluh kraje klesl z 1,2 miliardy korun na loňských 709 milionů korun. "Dluh krajské samosprávy na obyvatele kraje byl loni třetí nejnižší mezi kraji. Příjem na obyvatele byl v průměru let 2012 až 2015 čtvrtý nejvyšší," uvedla společnost CRIF - Czech Credit Bureau. V porovnání s ostatními kraji měl hradecký kraj nadprůměrné výdaje v přepočtu na obyvatele v dopravní obslužnosti, zdravotnictví, sociálních službách, kultuře i opravách silnic.

"Naše (finanční) situace se v průběhu uplynulých čtyř let velmi významně zlepšila a příjmy neustále stoupají. Díky konzervativnímu přístupu při sestavování rozpočtu jsme pak schopni končit s kladným hospodářským výsledkem. Finanční kondice kraje je v současné době velice dobrá," komentoval hospodaření kraje hejtman Lubomír Franc, který již v nadcházejících volbách hejtmanské křeslo obhajovat nebude. Primárním zdrojem krajských příjmů jsou podle něj daňové příjmy, které se zvyšují díky rostoucí ekonomice země.

Kraji se také neustále dačí zvyšovat objem investic. "Ty jsme postupně zvýšili z 726 milionů korun v roce 2012 na loňských rekordních 1,87 miliardy korun," uvedl krajský radní pro ekonomiku Josef Táborský. Jedním ze zdrojů investic byly vždy naše kladné hospodářské výsledky. Je pravidlem, že přebytky hospodaření se vždy vrací zpět do investic," uvedl Franc. Za významné zdroje investic označil dotace z programu ROP Severovýchod a z programu česko-polské přeshraniční spolupráce. "Prostředky ze státního rozpočtu pak pomohly rozvoji průmyslových zón v Kvasinách a Vrchlabí,"doplnil hejtman Franc.

Největší objem investic šel do oprav krajských silnic. Například za roky 2013 až 2015 kraj dal do oprav silnic přes 1,5 miliardy korun. Kraji se tak podařilo zastavit chátrání silniční sítě, která v minulosti nabrala takzvaný vnitřní dluh kolem devíti miliard korun. Další významné sumy kraj investoval do vybavení nemocnic, záchranné služby a do oprav budov zařízení sociální péče.

Zdroj: ČTK, khk