Hradecký Domov U Biřičky projde rekonstrukcí, přistaví se nový evakuační výtah

21. 7. 2014

Nový evakuační výtah, celkový systém evakuační požární signalizace a další stavební úpravy. To vše je předmětem plánované krajské investice v Domově U Biřičky v Hradci Králové. Celá akce povede především k posílení bezpečnosti klientů i zaměstnanců domova. Plánovaná investice v řádu několika milionů korun bude hrazena z Fondu rozvoje a reprodukce pro sociální oblast.

Hradecký Domov U Biřičky projde rekonstrukcí, přistaví se nový evakuační výtah

Evakuační výtah požaduje domov nejen jako evakuační, ale je potřeba i z pohledu hygieny. „V současnosti je tu pouze jeden lůžkový a jeden klasický výtah. Stávajícím lůžkovým výtahem se dopravuje úplně vše – nejen osoby, osoby na lůžku, ale i jídlo, prádlo, atd. Proto vyvstala potřeba druhého výtahu ve velikosti lůžkového, aby se činnosti od sebe oddělily. Že bude sloužit i k evakuaci, to je velké plus,“ vysvětluje hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Nový evakuační výtah bude umístěn tak, aby byl spojnicí všech podlaží budovy „Ypsilonka“. V souvislosti s novou přístavbou se budou muset provést další stavební úpravy, například předsíní v každém patře budovy. Díky tomu se přemístí místnosti staničních sester do jednotlivých křídel budovy a vytvoří se nové recepce lůžkových oddělení se zázemím.

Je logické, že s novým evakuačním výtahem se celkově změní evakuační systém požární ochrany. „Součástí investice je tedy i vybudování nové evakuační požární signalizace a nové počítačové sítě v budově,“ doplňuje hejtman Franc. V rámci modernizace se zároveň upraví i stávající elektrická zabezpečovací signalizace, kamerový systém, domácí rozhlas i takzvaný systém sestra – klient. Pro bezpečnější případný únik osob a možnost odvozu klientů na lehátkách je na úrovni prvního patra navržena i úniková rampa.