Hradecká univerzita si připomíná nejen staleté výročí vzniku Československa

7. 6. 2018

Univerzita Hradec Králové během letošního roku pořádá sérii přednášek, promítání filmů a workshopů, zaměřené na významné milníky historie Československé republiky. Záštitu nad Univerzitními osmičkami převzal hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán a primátor města Hradec Králové Zdeněk Fink.

„Je důležité připomínat nejen studentům ale i široké veřejnosti události naší historie z let, které končily osmičkou. Proto jsem velice rád, že zástupci Univerzity Hradec Králové pořádají sérii přednášek, promítání a dalších akcí na toto téma. Doufejme, že tento rok se k osudovým osmičkám nepřidá,“ řekl hejtman Jiří Štěpán.

Nejen u příležitosti vzniku Československa v roce 1918, sovětské okupace z roku 1968 či vzniku samostatné České republiky v roce 1993 se mohou návštěvníci a přátelé Univerzity Hradec Králové těšit na různé aktivity v rámci této události, které dali organizátoři název Univerzitní osmičky.

Zájemci mohou navštívit například 16. června akci s názvem Nábřeží 20. století, v rámci které se uskuteční výstava historické techniky, uniforem a tematické workshopy pro děti, komentované prohlídky „Historická proměna města“ a další aktivity. Program završí videomappingová projekce po západu slunce.

Návštěvníci mohou dále přijít 21. srpna na setkání s názvem Srpen 68. Lidé si zavzpomínají na srpnovou invazi 21. 8. 1968, kdy se Masarykovo náměstí zaplní dobovým tiskem, vtipy, letáky a nebudou chybět ani protestsongy.

Vstupné je zdarma. Více informací naleznete na www.uhk.cz/univerzitniosmicky.

Hradecká univerzita si připomíná nejen staleté výročí vzniku Československa