Hořice si připomínají sté výročí založení republiky. Na oslavu přijde i Masaryk

7. 6. 2018

Hořice si v sobotu 9. června připomenou sté výročí založení republiky příjezdem historického vlaku s postavou prvního prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Po celý den je připraven bohatý kulturní program, jehož vrcholem bude pietní akt u Masarykovy věže samostatnosti. Na oslavu se lze z Hradce Králové dopravit stylově, a to historickým vlakem.

Hořice si připomínají sté výročí založení republiky. Na oslavu přijde i Masaryk

Sobotní akce připomene návštěvu prvního československého prezidenta v Hořicích, která se uskutečnila 10. července 1926. Tehdy Tomáše Garrigue Masaryka vítalo na hořickém nádraží nejen místní obyvatelstvo, ale i jednotky československých legií, prvorepublikové armády, sokolové, hasičské sbory a další. Podobná sláva se plánuje i letos.

Sobotní vítání prezidenta na hořickém nádraží bude doplněno o vystoupení Hořické dechovky, folklorního souboru Hořeňák a úspěšné zpěvačky Alžběty Veselé z Hořic. Pořadatelé připravili i ukázku zásahu četnictva a komentovanou prohlídku historických vozidel.

Krátce před jedenáctou hodinou se Masarykova delegace za doprovodu Hořické dechovky a Hořeňáku přesune v průvodu účastníků akce do Střední průmyslové školy sochařské a kamenické na právě vrcholící výstavu „Kámen Hořice 2018“. Zájemci si zde mohou zdarma prohlédnout výstavu, ateliéry školy a od třinácté hodiny se zde koná aukce žákovských prací.

Program završí ve čtyři odpoledne příjezd prvního československého prezidenta k Masarykově věži samostatnosti, kde dojde za přítomnosti hejtmana Královéhradeckého kraje, velvyslance Ukrajiny, starostů ukrajinského Zborova a Hořic a přítomných historických jednotek k pietnímu uložení zeminy ze zborovského bojiště do věže samostatnosti. Státní hymna zazní v podání Ratibora a Vesny.

Na závěr pořadatelé připravili slavnostní poklepání prezidenta Masaryka na základní kámen věže původním historickým kladívkem, aby tak symbolizovali záměr města tuto stavu po téměř sto letech dokončit. S dostavbou věže pomůže i Královéhradecký kraj šesti miliony korun.

„Dostavba Masarykovy věže samostatnosti se stane symbolickým sepjetím první republiky s dnešní dobou a věřím, že z ní bude významný turistický cíl i nad rámec našeho regionu,“ uvedl před časem hejtman Jiří Štěpán.

Do vlaku s Masarykem

Zájemci se mohou na slavnost do Hořic dopravit opravdu stylově, a to přímo historickým vlakem! Z Hradce Králové do Hořic vyjíždí Masarykův vlak 484 008 se salonním vozem T. G. M. a čtyřmi vagony Bai v sobotu 9. června v 9.35.

Komu bude jízda historickým vlakem málo, může pokračovat dál. V 11.20 a poté v 15.30 totiž parní lokomotiva vyjede z hořického nádraží směrem na Jičín a bude možné se s ní svézt. Naopak z Jičína do Hořic vlak odjíždí v 13.30 a v 17.25. Kdo nechce čekat na parní lokomotivu, může cestovat podle jízdního řádu Českých drah, který zůstává nezměněn.

V Jičíně lze během soboty navštívit například velmi atraktivní trénink silničních motocyklů na Cenu města Jičína, výstavu kaktusů a sukulentů na Valdštejnově náměstí, prohlédnout si Regionální muzeum a galerii v Jičíně, kde probíhá hravá výstava „Konírna imaginární“ autorů bratří Formanových. V zámku je také otevřena pohyblivá expozice Rumcajsův svět Radka Pilaře.

Z Hořic do Hradce Králové Masarykův vlak odjíždí v 18.17. Pro opravdové milovníky železnice a parních lokomotiv je připraveno zhlédnutí zbrojení parní lokomotivy při každé zastávce v Hořicích.

Soubory ke stažení