Hlavní příjezd do horského střediska už ostudu nedělá

27. 8. 2015

Dlouhodobý špatný technický stav silnice z Úhoru do Deštného v Orlických horách dělal vrásky na čele nejen místním, ale také četným návštěvníkům, kteří do tohoto horského střediska přijíždějí za zimními i letními sportovními aktivitami. Problém umocňoval fakt, že se jedná o hlavní přístupovou cestu do obce ze směru od Hradce Králové. Díky mnohamilionové investici je ale už několik dnů vše jinak a symbolickou tečku za rekonstrukcí udělalo dnešní slavnostní otevření. Po novém se jezdí na téměř pěti kilometrech.

Hlavní příjezd do horského střediska už ostudu nedělá

Oprava, která byla rozdělena do dvou samostatných etap, by nebyla možná bez dotace z Operačního programu česko-polské přeshraniční spolupráce. Silnice je totiž důležitá z hlediska dopravní dostupnosti Orlických a Bystřických hor. Celkové náklady na obě etapy přesáhly částku 50 milionů korun.

„Tato silnice druhé třídy svou důležitostí přesahuje okresní měřítka. Je totiž hojně využívána domácími i zahraničními návštěvníky a má velký význam pro dopravu místních občanů za prací, vzděláním i službami. Díky tomu, že tato investice navázala na předchozí obdobné akce, je dnes možné mnohem pohodlněji a bezpečněji cestovat mezi horskými obcemi na české straně i do sousedního Polska,“ uvedl náměstek hejtmana Karel Janeček, který je odpovědný za oblast dopravy.

Na silnici II/310 se od letošního dubna pracovalo od její křižovatky s komunikací II/309 až po odbočku na Skuhrov nad Bělou, která se nachází v zastavěné části obce Deštné v Orlických horách. Jednalo se o téměř 3,2 kilometru, na kterých byl zrekonstruován a zesílen živičný kryt. Součástí akce byly i úpravy vjezdů, sjezdů a odvodnění. Vybudována byla také nová gabionová opěrná zeď. Práce se prováděly za částečné uzavírky a za dodržení připomínek správy CHKO. Například místo klasických svodidel byla použita dřevoocelová.

Na končící první etapu navázala v červnu etapa číslo dvě. Druhý opravený úsek je zhruba poloviční a končí na křižovatce u hotelu Orlice. Celá tato stavba se tak nacházela v intravilánu obce Deštné, v sousedství turistické infrastruktury. Opravena byla i letitá kamenná opěrná zeď. Stávající šířkové i výškové poměry zůstaly v obou případech zachovány.

Opravenou silnici dnes v 11 hodin symbolicky navrátili motoristům zástupci Královéhradeckého kraje, SÚS Královéhradeckého kraje, společnosti Strabag, české i polské části Euroregionu Glacensis, Ministerstva pro místní rozvoj a místní samosprávy.

Fotogalerie