Hejtman Lubomír Franc prověřil připravenost záchranářů

16. 10. 2014

Na vrchu Ostaš nedaleko Police nad Metují probíhala včera velká pátrací akce po ženě, která se chystala ukončit svůj život. K její záchraně spojily síly jednotlivé složky Integrovaného záchranného systému a na místo přiletěl i policejní vrtulník z Brna. Jednalo se však pouze o cvičení, jehož konání vloni schválila Bezpečnostní rada Královéhradeckého kraje.

Hejtman Lubomír Franc prověřil připravenost záchranářů

„Podobná cvičení považuji za velice důležitá, protože významně prohlubují dovednosti jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému a především zlepšují schopnost jejich vzájemné komunikace a spolupráce. Není pochyb o tom, že takto vynaložené prostředky se mnohonásobně vrátí díky včasnému a účinnému řešení reálných krizových situací. Těm se nevyhneme ani do budoucna, a proto je nezbytné být dobře připraven,“ vysvětlil smysl akce hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, který je v rámci krajské rady odpovědný právě za oblast krizového řízení.

Scénář cvičení byl maximálně věrohodný a ani členové pátracích skupin o akci dopředu nic nevěděli. Tím se mimo jiné prověřovaly i dojezdové časy jednotlivých složek v reálné situaci.

„Na tísňovou linku volal manžel pohřešované ženy, která dopisem oznámila svůj úmysl skončit se životem. Policejní hlídka na místě prověřila všechny okolnosti a zjišťovala, kde by se žena mohla nacházet. Následně byly na místo povolány další složky Integrovaného záchranného systému,“ popsala začátek pátrací akce Iva Kormošová, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie.

Situace se však v průběhu dne zdramatizovala. Skupina hasičů sice po čase ženu objevila na okraji jedné ze skal, ale ukázalo se, že ta drží v náručí novorozené dítě. Pro policejního vyjednávače tak nastal nelehký úkol rozmluvit ženě její úmysl. Mezitím se navíc v oblasti ztratilo několik rodinných příslušníků hledané ženy, kteří se rozhodli pátrat po ní na vlastní pěst. Záchranáři tak museli své úsilí podstatně zintenzivnit. Na místo dorazil policejní vrtulník z Brna a s jeho pomocí se podařilo z obtížně prostupného terénu vyprostit jednoho zraněného a dále osobu, která zahynula v důsledku pádu ze skály. Všechny zbylé se však postupně podařilo zachránit.

Cvičení se celkem zúčastnilo 140 příslušníků různých složek. Vedle Policie ČR, Hasičského záchranného sboru a Zdravotnické záchranné služby byli do akce zapojeni také členové místních sborů dobrovolných hasičů a Skalní záchranné služby Broumovsko.

Fotogalerie