Hejtman jednal s ministrem vnitra o potřebách průmyslové zóny

16. 4. 2019

Na slavnostní otevření hasičského polygonu dorazil do Velkého Poříčí také ministr vnitra a místopředseda vlády Jan Hamáček. Hejtman Jiří Štěpán s ním jednal především o aktuální situaci a potřebách v průmyslové zóně na Rychnovsku.

V současnosti je počet zaměstnanců v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny nejvyšší za celé monitorovací období. Jedná se o téměř 12 300 osob, z nichž více než třetinu tvoří cizinci. Nejvíce narostl počet pracovníků z Ukrajiny, ale nadále jednoznačně převažují zaměstnanci z Polska.

Bezpečnostní situace se díky společné snaze obcí a kraje výrazně zlepšila. Je ale potřeba dotáhnout do konce rozjeté nebo připravené projekty. Ministra vnitra jsem proto požádal o navýšení finančních prostředků na plánované investice města Solnice a obce Kvasiny v oblasti bezpečnosti, a především o otevření druhého kola programu podpory bezpečnosti,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán s tím, že další podporu bezpečnosti na Rychnovsku ministr vnitra přislíbil.

Jedná se o vybudování kamerových systémů, rekonstrukce veřejných osvětlení a zřízení osvětlení na cyklostezce Ještětice – Solnice – Lipovka. K navýšení potřebných prostředků došlo kvůli technickým změnám v projektových dokumentacích nebo rozšíření původních záměrů. Některé již podané žádosti proto byly staženy a s aktualizovanými projekty se nyní čeká na otevření druhého kola příjmu žádostí.

Ministra vnitra jsem zároveň pozval na návštěvu Rychnovska, kde se bude moci přesvědčit o účelnosti všech připravovaným nebo již zahájených projektů a seznámit se s podrobnostmi přímo od jednotlivých starostů. Mé pozvání přijal,“ uzavřel hejtman Štěpán.

Do průmyslové zóny Solnice-Kvasiny aktuálně dojíždí za prací přes 12 tisíc lidí. Z toho téměř 9 tisíc zaměstnává automobilka Škoda Auto, a. s. Ta zde ročně vyrobí více jak 300 tisíc automobilů, což je třetina celkové produkce celé společnosti.