Hejtman informoval starosty o rozvoji průmyslové zóny

15. 6. 2019

O stavu připravenosti jednotlivých projektů v rámci rozvoje strategické průmyslové zóny Solnice-Kvasiny informovali starosty okolních měst a obcí hejtman Jiří Štěpán a Jana Jiráňová, vedoucí oddělení průmyslových zón krajského Centra investic, rozvoje a inovací (CIRI). Své aktivity v oblasti regionálního rozvoje, podpory kultury a sportu nebo zajištění zdravotní a sociální péče o obyvatele regionu prezentovali zástupci společnosti Škoda Auto včele s ředitelem kvasinského závodu Jiřím Černým.

„Drtivou většinu projektů odsouhlasených v minulosti vládou se daří připravovat a postupně realizovat. Největší problém je se záměrem na rekonstrukci a přístavbu rychnovské nemocnice. Intenzivně jednáme o zajištění financování tohoto zhruba čtyřsetmilionového projektu. Ministerstvo zdravotnictví nám dalo souhlas se zahájením projektových prací, takže zadávací podmínky výběrového řízení bude schvalovat krajská rada v tomto měsíci,“ řekl hejtman Jiří Štěpán.

Nejvíce prostředků určených na rozvoj průmyslové zóny směřuje do oblasti dopravy. Centrální průmyslovou zónu a logistickou zónu v Lipovce by měla v letech 2021-2022 propojit nová komunikace III. třídy, která přímo naváže na budovaný obchvat Rychnova nad Kněžnou. Ten se začne stavět nejdříve v roce 2022, kdy by již měla být dokončena další důležitá stavba – obchvat Solnice. Nejblíže realizaci je obchvat Domašína, který by se měl začít stavět letos. Připravují se obchvaty Častolovic a Kostelce nad Orlicí. Intenzivně se pracuje na stavbě obchvatu Opočna a doprava směrem na Náchod je plynulejší díky zrekonstruované silnici Spy – Nové Město nad Metují a rozšířenému podjezdu pod železniční tratí v Krčíně, takzvané myší díře.

Počítá se také s vybudováním nové železniční stanice v Lipovce. Navýšení objemu nákladní dopravy na čtyři páry dlouhých vlaků denně a zajištění jednoho páru vlaků s transportem materiálu a dílů od dodavatelů odlehčí silnicím v okolí automobilky.

Další rozvoj průmyslové zóny na Rychnovsku je nemyslitelný bez dostatku kvalifikovaných pracovních sil. Na přípravě nových pracovníků má významný podíl rychnovská průmyslovka, jejíž areál Na Jamách nyní prochází rekonstrukcí za 80 milionů korun. V minulosti již byla modernizována hlavní budova Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy v ulici U Stadionu.

Hejtman informoval starosty o rozvoji průmyslové zóny

Hejtman informoval starosty o rozvoji průmyslové zóny