Hejtman Franc chce zkvalitnit a zároveň zlevnit výstavbu náchodské nemocnice

2. 9. 2014

Čím je lépe připravená projektová dokumentace, tím jsou větší finanční úspory. To byl hlavní argument hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France, který dnes na mimořádném jednání krajské Rady předložil dva návrhy na zpracování posudků na projektovou dokumentaci a na zdravotnické zařízení v rámci modernizace náchodské nemocnice. Zároveň se tak nabízí i řešení do budoucna pro přípravu velkých investičních akcí.

ON Náchod po dokončení

Cílem těchto dvou posudků, jednoho na stavební část a druhého na zdravotnické vybavení, je kontrola projektové prováděcí dokumentace a možné úspory projektu. V současné době máme zakázku vyčíslenou na 820 milionů korun bez DPH. Očekávám, že až se bude soutěž na jaře vypisovat znovu, bude cena po úpravách na základě posudků nižší. Reálně bychom mohli ušetřit až desítky milionů korun,“ odůvodňuje svůj krok hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc. Posudky tak mají kontrolovat postup prací na projektové dokumentaci, kterou provádí smiřická firma JIKA-CZ.

Stejný postup plánuje hejtman uplatňovat i do budoucna. Navíc chce pro výběr samotného zhotovitele stavby i pro další významné veřejné zakázky využít možnosti posudku České komory stavebních ekonomů, která se specializuje na stanovení ceny projektů. „Po posouzení umí komora vyčíslit mimořádně nízkou nabídkovou cenu. Pokud by pak nám nabízená cena byla podezřele nízká, budeme mít zdůvodnění takovou firmu vyloučit,“ vysvětluje hejtman Franc.

Tento postup chce kraj praktikovat především po zkušenostech z jiných velkých investičních akcí, například rekonstrukce Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové. „Při velkých zakázkách je důsledná kontrola jejich přípravy na místě. Proto mi momentálně se supervizí a možnostmi kontrol radí poradce pro investice, pan Lubomír Červinský, který má půlroční smlouvu do 9. prosince tohoto roku,“ doplňuje hejtman. Navíc, po negativních zkušenostech a především s výhledem velkých projektů do budoucna, by měl od nového roku při odboru hejtmana vzniknout specializovaný úsek, který se bude zabývat přímo supervizí podobných významných projektů.