Hejtman požádal o pomoc zdravotníky působící v kraji mimo zdravotnická zařízení

6. 11. 2020

„Kapacity všech pracovníků ve zdravotnictví se pohybují na hraně. Ve fakultní nemocnici v minulém týdnu chybělo celkem 460 zdravotníků, z toho 316 sester a 59 lékařů. Obdobná situace je rovněž v nemocnicích zdravotnického holdingu, kde chybí celkem 318 zdravotníků, z toho 33 lékařů a 285 zdravotních sester a sanitářů,“ píše hejtman Martin Červíček v dopisu, který tento týden rozeslal všem zdravotníkům v Královéhradeckém kraji působícím mimo zdravotnická zařízení.

Chápeme Vaše vytížení běžnou každodenní péčí o pacienty, nyní umocněné požadavky kladené na Vás v souvislosti s nemocí COVID-19 (vypisováním e-žádanek, zápisem informací do aplikací a podrobných hlášení, spoluprací s KHS atd.). Přesto si Vás dovoluji oslovit s velkou prosbou o výpomoc v nemocnicích našeho kraje,“ vyzývá v dopise hejtman Červíček.

Pro nemoc, z důvodu nařízené karantény nebo ošetřování člena rodiny aktuálně chybí v nemocnicích v regionu stovky zdravotníků. V nemocnicích pomáhají vojáci, dobrovolníci i externisté. Jednou z dalších možných cest, jak personální situaci zlepšit, je proto případná dílčí výpomoc právě ambulantních specialistů.

Vaše případná příležitostná pomoc v nemocnicích by byla velkou a vítanou oporou pro překlenutí této krize prohloubené výpadkem velkého množství personálu nemocnic, který je sám COVID pozitivní. Velice si vážím Vašeho současného nasazení a případného rozhodnutí pomoci,“ uvedl hejtman.

V případě zájmu by zájemci, kteří se rozhodnou pomoci, měli kontaktovat přímo vedení konkrétního zdravotnického zařízení.

V Královéhradeckém kraji počet osob s covidem-19 tento týden přesáhl 20tisícovou hranici. Nejvíce aktivních případů nákazy je podle hygieniků na Hradecku a na Náchodsku.

Soubory ke stažení