Galerii moderního umění čeká montáž osvětlení a poslední restaurátorské práce

28. 6. 2016

V polovině července se začne v hradecké Galerii moderního umění instalovat výstavní osvětlení a zároveň odstartují poslední restaurátorské práce. S vítěznou firmou, která dodá speciální soustavu světel, už byla podepsána smlouva. Výsledky veřejné zakázky na restaurátorské práce schválila krajská rada na svém včerejším jednání. Galerie by pak mohla otevřít v září letošního roku.

„Speciální výstavní osvětlení se bude instalovat ve dvou etapách a začne se už v polovině července. Smlouva byla podepsána 21. června a celá světla by měla být kompletně dodána do osmi týdnů,“ upřesnil radní pro oblast investic Josef Dvořák. Zdržení během veřejné soutěže výstavního osvětlení bylo přitom hlavním důvodem, proč bylo otevření Galerie moderního umění přesunuto ze začátku letní sezony až na podzim.

Nezávisle na instalaci osvětlení budou ještě probíhat poslední restaurátorské práce. Ty byly předmětem veřejné zakázky, jejíž výsledky schválila včera krajská rada. Rukami restaurátorů tak projdou například sochy Obchodu a Úrody Ladislava Šalouna z průčelí budovy, dřevěné ostění a zabudovaný nábytek, historické papírové tapety nebo další kovové doplňky. „Restaurátorské práce, které jsme vysoutěžili za 4,8 milionu korun, nejsou závislé na stěhování exponátů a navíc se musely soutěžit až po dokončení samotné stavební části. Pokud vše půjde tak jak má, i tyto práce by mohly být do podzimního otevření hotovy,“ doplnil radní Dvořák.

Celková rekonstrukce Galerie moderního umění byla zahájena v červenci 2014. Jejím cílem je obnovit původní vzhled fasády a cenné historické interiéry, vytvořit nové depozitáře pro ukládání uměleckých děl a prostorné výstavní sály. V listopadu 2015 byly dokončeny stavební práce, na které dostal Královéhradecký kraj dotaci z ROP Severovýchod 53 milionů korun. Náklady na tyto práce včetně krajského podílu byly asi 97 milionů korun včetně DPH. Další finance ze svého rozpočtu vynakládá kraj na vnitřní vybavení galerie a rekonstrukci bytů v rámci budovy. Náklady na kompletní rekonstrukci galerie jak z vnitřku, tak z vnějšku jsou asi 120 milionů korun.

„Po otevření galerie bude pro návštěvníky připravena nová stálá expozice českého moderního umění, kterou doplní termínované výstavy a nabídka doprovodných programů pro děti i dospělé,“ prozradil už dříve ředitel Galerie moderního umění Tomáš Rybička.