Galerie moderního umění v Hradci Králové by mohla otevřít v září

21. 6. 2016

(ČTK) - Galerie moderního umění v Hradci Králové, která měla podle původních plánů koncem června zahájit provoz po nákladné rekonstrukci, otevře zřejmě až během září. Důvodem zpoždění byly dva podněty ze strany neúspěšných firem podané k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže kvůli soutěži na osvětlení expozic. ČTK to řekl krajský radní Josef Dvořák.

"Jeden z podnětů byl úřadem zamítnut, druhý podnět je obdobného rázu a předpokládáme, že bude vyřízený stejně. Dneska je situace taková, že nám nic nebrání podepsat smlouvu, a proto nyní vyzýváme dodavatele k podpisu smlouvy," uvedl Dvořák. Pokud by úřad podle něj u druhého podnětu rozhodl opačně, následně by zakázku zkoumal ve správním řízení. "V žádném případě nepostupujeme protiprávně, když smlouvu na osvětlení uzavřeme již nyní," dodal.

Ředitel galerie Tomáš Rybička ČTK řekl, že na instalaci obrazů a soch bude potřeba zhruba sedm až osm týdnů. "Chceme pracovat souběžně, jakmile bude část osvětlení rozmístěná, začneme s instalací děl," uvedl Rybička. Termín otevření galerie nechtěl zatím odhadovat.

Rekonstrukce památkově chráněného secesního objektu z počátku 20. století začala v červenci 2014 a celkovým nákladem kolem 120 milionů korun včetně DPH patří k současným největším investicím kraje. Stavební práce skončily letos v lednu, poté pokračovaly práce na vnitřním vybavení, například na vybavení depozitářů či instalaci nábytku.

Galerie sídlí v budově bývalého Záložního ústavu na Velkém náměstí, který byl postaven v letech 1911 až 1912 podle návrhu architekta Osvalda Polívky. Vstupní průčelí zdobí bronzové plastiky Ladislava Šalouna. Za dobu své existence objekt neprodělal žádnou komplexní opravu.

Galerie má zhruba 5500 uměleckých děl a souborů, které byly po dobu oprav v náhradních prostorech. V opravené galerii návštěvníci najdou stálou expozici moderního umění, prostory pro krátkodobé výstavy či grafický kabinet.

Zdroj: ČTK