Galerie moderního umění se otevře návštěvníkům 24. listopadu

20. 9. 2016

Koncem listopadu se veřejnosti otevře opravená Galerie moderního umění v Hradci Králové. Původně se přitom počítalo s dřívějším uvedením do provozu. Důvodem zpoždění otevření jsou rozsáhlé restaurátorské práce, které v současné době stále probíhají. Galerie připravuje po otevření budovy po celkové rekonstrukci pro své návštěvníky bohatou nabídku uměleckých děl.

Hradecká Galerie moderního umění je v rukách stavbařů
V současné době probíhají v galerii restaurátorské práce, které bylo nutné provést až dodatečně po dokončené stavební části na žádost památkářů. V péči restaurátorů jsou sochy Ladislava Šalouna na hlavním průčelí, vstupní portál, schodiště, nábytek i historické tapety. „V září skončila instalace výstavního osvětlení, které je tedy připraveno a může nastat stěhování uměleckých děl. Harmonogram dokončení restaurátorských prací je do poloviny listopadu, a po vzájemné dohodě jsme stanovili termín otevření galerie na čtvrtek 24. listopadu 2016,“ popsal krajský radní pro investice Josef Dvořák.

Hradecká Galerie moderního umění se tak připravuje na otevření. Po celkové rekonstrukci chystá pro své návštěvníky bohatou nabídku uměleckých děl. K vidění bude nová stálá expozice Proměny obrazu / Obrazy proměn, která sleduje pestrý vývoj českého výtvarného umění od přelomu 19. a 20. století až po tvorbu současných umělců. „Do budovy galerie je také nyní přemístěna Galerie Vladimíra Preclíka, pro kterou je vyhrazený výstavní sál v historických interiérech v prvním poschodí. Základem této proměnlivé stálé expozice je soubor uměleckých děl, která Vladimír Preclík daroval Královéhradeckému kraji,“ řekl ředitel Galerie moderního umění v Hradci Králové Tomáš Rybička.

Rekonstrukce Galerie moderního umění byla po stavební stránce dokončena v listopadu 2015. Náklady na stavební práce byly asi 97 milionů korun včetně DPH, Královéhradecký kraj zde získal dotaci z ROP Severovýchod 53 milionů korun. Další finance ze svého rozpočtu vynaložil kraj na vnitřní vybavení galerie a rekonstrukci bytů v budově. Náklady na kompletní rekonstrukci galerie jak z vnitřku, tak z vnějšku jsou dohromady asi 120 milionů korun.