Firmou roku hradeckého kraje je Fabio, živnostníkem grafička

22. 9. 2016

Výrobce rostlinných olejů Fabio Produkt z Holína u Jičína získal ocenění Firma roku 2016 v Královéhradeckém kraji. Živnostníkem roku je Lucie Ernestová z Hradce Králové, která vlastní grafické studio, v němž vytváří hry a dárky. O vítězích krajského kola soutěže, jejímž posláním je podpora podnikání v Česku, rozhodla odborná porota.

Společnost Fabio Produkt se vedle výroby rostlinných olejů zabývá obchodováním se zemědělskými plodinami. Firma se 110 lidmi má vlastní sklady na 6000 tun zemědělských komodit, lisovnu, sklad na surové oleje, disponuje rafinací, plnicími linkami, sklady hotových výrobků a vlastní logistikou. Provozuje dva výrobní závody a tři distribuční sklady.

Za firmou Fabio Produkt se na druhém místě umístila společnost Penda z Jičína, která provozuje obchod TisknuLevne.cz. Třetí byla firma Dyntar z Vitiněvsi na Jičínsku, která vyrábí zařízení pro wellness.

Oceněná živnostnice Ernestová původně tvořila s manželem grafické návrhy pro přátele. "V mnohém mě inspirovaly mé děti a potřeby uspěchané matky. V roce 2010 jsem vydala první titul 4 veselé hry. Nakladatele jsem nepotřebovala, protože jsme si vše uměli zařídit sami," uvedla k začátkům podnikání. Její hry se dostaly i do zahraničí.

Za Ernestovou na druhém místě skončila mezi živnostníky grafička a kreslička Barbora Jahodová z Potštejna na Rychnovsku. Třetí příčku obsadila Dita Hofrichterová z Hradce Králové, která vyrábí tuhá přírodní mýdla.

Do krajského kola soutěže se letos přihlásilo 438 firem a živnostníků. Loni bylo v soutěži 663 subjektů, vítězství si odnesla vývojářská společnost ProjectSoft HK z Hradce Králové. Živnostníkem roku se loni stala chovatelka včel Simona Adamcová z Hronova na Náchodsku.

Do soutěže se letos v celém Česku přihlásilo více než 6700 firem a živnostníků. Vítězové celostátního finále budou vyhlášeni 7. prosince na pražském Žofíně.

(ČTK)

Foto: pořadatelé soutěže