Festival Jiráskův Hronov vypukne už v pátek. Mění logo a připomene osudové osmičky

2. 8. 2018

Již 88. ročník divadelního festivalu Jiráskův Hronov vypukne 3. srpna a potrvá celý víkend. Přehlídka nabídne celkem 32 nejlepších letošních tuzemských amatérských divadelních představení. Jedním z témat festivalu jsou letos osudové osmičky. Akci podpořil Královéhradecký kraj.

Jiráskův Hronov vstupuje do 88. ročníku s novým vizuálním stylem a řadou lákadel v hlavním i doprovodném programu. V představení zahraje například Daniel Bambas, letošní držitel ceny Thálie v kategorii nejlepší herec. Přehlídka si také symbolicky připomene minulé ročníky z let, jejichž letopočty končily osmičkami: od roku 1938, přes pohnuté roky 1948, 1968 až po nedávnou minulost v roce 2008.

Přehlídka zásadně mění tvář novým logem a celkovou grafikou. Autorem je Jan Jiskra z Prahy, který vyhrál otevřenou soutěž na vytvoření jednotného vizuálního stylu. Moderní červenobílé logo reprezentuje jednotlivé symboly divadla.

Festival je považován za nejstarší kontinuálně existující festival amatérského divadla v Evropě s nepřetržitou tradicí 88 let. Jeho počátky ale sahají až do roku 1891, kdy se konaly Národní slavnosti ochotnické, resp. v roce 1921 konaná První soutěžní přehlídka ochotnických divadel Čech a Moravy s hostem ze Slovenska).

O prestiži festivalu svědčí loňské vyznamenání AITA/IATA (Association Internationale du Théâtre Amateur/International Amateur Theatre Association), která jej zařadila mezi sedm nejvýznamnějších festivalů amatérského divadla na světě.

Více informací o festivalu i vstupenkách naleznete na: www.jiraskuvhronov.eu/

Soubory ke stažení