Evropské programy pomůžou ukrajinským uprchlíkům v česko-polském příhraničí

3. 10. 2022

Královéhradecký kraj se zapojí do dvou evropských projektů podporujících přeshraniční spolupráci při zvládání uprchlické krize a začleňování běženců do společnosti na obou stranách hranice. Cílem je vytvořit pevné a fungující mechanismy spolupráce a sdílení informací, které pomohou nejen stávajícím občanům Ukrajiny pobývajícím na území Česka a Polska, ale mohou výrazně pomoci i v budoucnu. Tyto projekty schválili členové Monitorovacího výboru programu Interreg V-A ČR - Polsko během posledního zasedání.

„Do dvou z pěti schválených projektů bude zapojený Královéhradecký kraj a jejich prostřednictví budeme moci pomáhat ukrajinským občanům žijícím na obou stranách hranice naučit se česky či polsky a začlenit je do společnosti. Oba projekty získaly vysokou finanční podporu dohromady přesahující milion eur, k nimž se připojí ještě národní dotace pro české partnery ze státního rozpočtu,“ uvedl krajský radní Adam Valenta, odpovědný za oblast regionálního rozvoje, evropských grantů a dotací.

První projekt, na němž se Královéhradecký kraj bude podílet, se nazývá Jsme s vámi – společně pro Ukrajinu, a z fondu Evropské unie obdržel dotaci ve výši téměř 600 tisíc eur. Přispěje ke mírnění důsledků uprchlické krize a k integraci nové ukrajinské komunity mezi obyvatele česko-polského pohraničí.

„Díky evropskému projektu zajistíme občanům Ukrajiny odpovídající podporu v právní, profesní nebo psychologické oblasti. Z grantových peněz bude financována výuka českého a polského jazyka pro uprchlíky na obou stranách hranice a české, polské a ukrajinské děti se budou setkávat na letních táborech. Projekt počítá i s uspořádáním setkání pedagogů se zvláštním důrazem na situaci dětí se specifickými vzdělávacími potřebami a také s uspořádáním konference týkající se kybernetické bezpečnosti a odolnosti proti dezinformacím,“ uvedl náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek, odpovědný za oblast školství a sportu.

České a polské úřady a instituce zapojené do řešení aktuální uprchlické krize si díky tomuto projektu budou moci vyměňovat zkušenosti a informace, což umožní vypracovat mechanismy pro efektivní reagování a zvládání podobných situací v budoucnosti.

Spolupráce při začleňování uprchlíků

Druhý projekt s účastí Královéhradeckého kraje se nazývá Společně pro Ukrajinu a pomůže vybudovat silnou a stabilní síť spolupráce v příhraničním území, která umožní odbourat negativní dopady současné situace a pomůže ukrajinské běžence integrovat do místních společností na obou stranách hranice.

Projekt s dotací téměř půl milionu eur počítá s koordinací procesu integrace uprchlíků ve státních institucích, které se věnují migraci zaměstnanců, zřízením kontaktních míst, organizací pracovní burzy, vytvořením internetové platformy s pracovními nabídkami z česko-polského příhraničí nebo podporou pro uprchlíky se zdravotním postižením.

Nový program Interreg se pomalu rozbíhá

Během Monitorovacího výboru programu Interreg V-A ČR - Polsko projednali jeho členové také nový program Interreg Česko - Polsko 2021-2027, jehož první výzvy by měly být vyhlášeny koncem tohoto roku. Partneři z Královéhradeckého kraje tedy budou moci nadále prohlubovat a rozšiřovat přeshraniční spolupráci s polskými partnery – více o programu se lze dočíst na jeho webových stránkách

Uchazeči o dotace z Evropské unie v rámci programů Interreg ČR-Polsko i dalších mezinárodních programů a fondů mohou získat bezplatně informace a potřebné konzultace ke svým projektovým záměrům na oddělení evropských grantů Krajského úřadu Královéhradeckého kraje (Ing. Roman Klíma - tel. 602 488 137, e-mail rklima@kr-kralovehradecky.cz).

Evropské programy pomůžou ukrajinským uprchlíkům v česko-polském příhraničí