Euroregion Glacensis oslavil 25 let

13. 10. 2021

Rok 2021 je pro Euroregion Glacensis, který je nadnárodním svazkem obcí a měst v česko-polském pohraničí, ve znamení oslav 25. výročí založení. K vyhodnocení dosavadního působení se v lázních Kudowa-Zdrój konala výroční konference.

Euroregion Glacensis oslavil 25 let
O důležitosti euroregionu svědčí fakt, že na konferenci zavítaly významné osobnosti jako zástupci ministerstev, poslanci nebo hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček. V dopolední části prvního dne byla účastníkům představena činnost euroregionu za uplynulé čtvrtstoletí, uskutečnila se premiéra propagačního filmu „25 let přeshraniční spolupráce v Euroregionu Glacensis“ a pokřtěna byla nová publikace „Voda základ života“. V odpolední části pak dostali prostor se svými prezentacemi hosté – Martin Buršík z Ministerstva pro místní rozvoj, Rafał Baliński z Ministerstwa Funduszu i Politiky Regionalnej, Artur Kowalik z Úřadu Maršálka Dolnoslezského vojvodství, Ondřej Havlíček z české části Euroregionu Nisa a Miroslav Vlasák a Bartosz Bartniczak z ESÚS NOVUM. Euroregion Glacensis dále předal ocenění vybraným institucím a osobám za aktivní přístup k přeshraniční spolupráci pro rozvoj euroregionu.

Při konferenci došlo k podpisu Memoranda o spolupráci při přípravě a realizaci přeshraničních projektů, jejichž cílem je modernizace dopravní infrastruktury mezi Královéhradeckým krajem, Powiatem Kłodzkim a Gminou Kudowa-Zdrój.

Druhý den konference byl věnován studijnímu zájezdu a prohlídce ukázek některých přeshraničních projektů. Konkrétně byl navštíven skanzen Pstrążna, který je častým žadatelem z Fondu mikroprojektů, lázeňský park v Kudowa-Zdrój a areál Malých Lázní Běloves v Náchodě, kde je realizován projekt Aqua Mineralis Glacensis.

K 25 letům Euroregionu Glacensis bylo vydáno také speciální číslo zpravodaje a stolní kalendář na rok 2022.

ZDROJ: EUROREGION GLACENSIS