Důležité je naslouchat, nikoliv poslouchat, připomínal prezident

16. 4. 2014

Druhým dnem dnes pokračovala návštěva prezidenta Miloše Zemana v Královéhradeckém kraji. Zavítal do Holovous, Jičína a Náchoda.

Důležité je naslouchat, nikoliv poslouchat, připomínal prezident
Svůj dnešní program zahájil prezident republiky v královéhradecké továrně na piana značky Petrof. V doprovodu rodiny majitelů si prohlédl muzeum hudebních nástrojů a poté zašel do výrobní haly, kde se pozdravil se zaměstnanci.

Další zastávkou byly Holovousy, Obec roku 2013 Královéhradeckého kraje. Po krátkém programu na návsi zde prezident spolu s hejtmanem zasadili lípu coby symbol české státnosti.

Pak se prezidentská kolona vydala na další cestu. V Jičíně čekal prezidenta zaplněný Porotní sál i náměstí.

"Důležité je naslouchat, nikoliv poslouchat. A já chci naslouchat především normálním lidem," zdůraznil několikrát Miloš Zeman, když odpovídal na dotazy představitelů samosprávy i lidí na náměstích. A otázek skutečně nebylo málo.

"Podporujete návrh na přímou volbu starostů?" zaznělo v jedné z diskusí. "Ano, ale za určitých podmínek. Volba starosty či hejtmana by se měla krýt s volbami komunálními nebo krajskými. Starostou by se pak stal ten, kdo by získal nejvíce preferenčních hlasů v rámci vítězné strany. To by mu sice nezaručilo většinu, ale nemohlo by se stát něco podobného, jako v bánskobystrickém kraji na Slovensku. Tam byl zvolen županem představitel krajně pravicové strany, ale celé zastupitelstvo se postavilo proti němu. Taková samospráva pak nemůže fungovat," vysvětlil svůj postoj prezident.

Ani tentokrát se diskuse nevyhnula situaci na Ukrajině. "Terorista je každý, kdo násilím a se zbraní v ruce obsazuje veřejnou budovu. Lhostejno, zda na Majdanu nebo v Doněcku," řekl Miloš Zeman s tím, že stejné skutky by se měly měřit jedním metrem.

Lidé se však ptali hlavně na domácí problémy. Zajímal je prezidentův pohled na otázku potravinové soběstačnosti, přijetí eura nebo výše minimální mzdy. Řečníci se však nevyhnuli ani hodnocení uplynulého čtvrtstoletí. "Neměli by politici přijmout odpovědnost za to, co vše se v republice v minulých letech rozkradlo?" pronesl jeden z přihlížejících. "Nepochybně ano, ale za konkrétní skutky mají být odpovědní konkrétní lidé. Já mohu nést odpovědnost pouze za rozhodnutí, která učinila moje vláda," odpověděl prezident.

Na všech místech se ale návštěvy odehrávaly v přátelském a poklidném duchu. Před náchodskou radnicí na prezidenta čekala dokonce čestná stráž v dobových uniformách z prusko-rakouské války. Také v Náchodě připojil Miloš Zeman svůj podpis do pamětní knihy a prezidentskou stuhou ozdobil prapor města. Poté se odebral do hotelu U Beránka, kde svůj den završil pracovní večeří.

Informace z posledního dne prezidentské návštěvy přineseme zítra.

Fotogalerie