Druhá výzva na kotlíkové dotace startuje v Královéhradeckém kraji už v pondělí 12. září

6. 9. 2016

Zájemci o finanční prostředky z 2. výzvy na kotlíkové dotace budou moci podávat svoje žádosti již 12. září od 8 hodin. Na výměnu kotlů je tentokrát připraveno 94 milionů korun. Nově se zřizuje zásobník pro projektové žádosti, které úspěšně projdou procesem hodnocení, ale z důvodu vyčerpání objemu dotačních prostředků je nebude možné okamžitě uspokojit, následně budou mít šanci získat prostředky z vratek, odmítnutých nebo nevyplacených dotací apod. Díky elektronickému podávání žádostí by se lidé měli stejně jako v lednu vyhnout dlouhým frontám.

Kotlíkové dotace v Královéhradeckém kraji startují 11. ledna 2016, tentokrát bez fronty

Dotace se opět poskytuje na výměnu nevyhovujícího kotle na tuhá paliva za kotel na pevná paliva, tepelné čerpadlo, nebo za plynový kondenzační kotel. Výše dotace závisí na typu nového zdroje vytápění, maximálně může činit až 127.500,- Kč.

Finanční prostředky je možné čerpat buď formou zpětného proplacení uskutečněných výdajů, nebo formou poskytnutí zálohové platby, v obou případech bezhotovostně na účet uvedený ve Smlouvě o poskytnutí dotace, na základě předložených dokladů.

Způsob podání projektové žádosti

Nejprve musí žadatel podat žádost v elektronické podobě prostřednictvím dotačního portálu Královéhradeckého kraje (http://dotace.kr-kralovehradecky.cz), po předchozí registraci do systému. Poté musí do 10 pracovních dnů od podání elektronické žádosti doručit listinnou verzi (tedy vytištěnou, podepsanou a doplněnou o povinné přílohy) na Krajský úřad Královéhradeckého kraje, a to osobně nebo poštou (rozhodující je datum doručení na podatelnu Královéhradeckého kraje, nikoliv datum podání na poště).

Pro žadatele, kteří nemají přístup k počítači a internetu, bude u recepce Krajského úřadu Královéhradeckého kraje zřízeno pracoviště pro registraci projektových žádostí a jejich vytištění a odevzdání. Žadatelé mají rovněž možnost kontaktovat jednotlivé administrátory kotlíkových dotací a sjednat si osobní schůzku pro zpracování a odevzdání projektové žádosti.

Nové možnosti dotačního portálu Královéhradeckého kraje

V případě zahlcení serveru je pro větší komfort žadatelů nově zavedena funkce rezervace pořadového čísla projektové žádosti. Systém v takovém případě žadateli přiřadí pořadové číslo stejné, jaké by získal při řádném podání a toto pořadí bude garantováno po dobu následujících 48 hodin. Žadatel bude mít tedy možnost se v průběhu 48 hodin do systému znovu přihlásit a projektovou žádost vyplnit a elektronicky podat. V případě, že žadatel tuto lhůtu nevyužije, po jejím uplynutím pořadové číslo bez náhrady zaniká.

Systém neumožní z internetového prohlížeče dané PC stanice registrovat další žádosti, dokud žadatel nedokončí řádné podání (finalizaci) předchozí projektové žádosti. Pro jeden přístup z internetového prohlížeče se přiděluje pouze jedno pořadové číslo. Při zahlcení systému nelze registrovat najednou více žádostí a následně je všechny finalizovat.

Postup vyplnění projektové žádosti v aplikaci DOTIS je uveden zde ZDE.

Podmínky dotačního programu, včetně požadavků na povinné přílohy, a případně další informace jsou zveřejněny na webu www.kr-kralovehradecky.cz v sekci „Kotlíkové dotace“ nebo http://kotliky.kr-kralovehradecky.cz.

Autor: Pavla Bernacká