Dopravu žáků za kulturou zjednoduší nový dotační program

27. 3. 2023

Královéhradecký kraj usnadní prostřednictvím nového dotačního programu dopravu dětí a mládeže za kulturou napříč regionem. Finanční podporu ve výši jeden milion korun kraj rozdělí mezi 14 místních akčních skupin a dobrovolných svazků obcí, které se aktivně věnují kreativnímu a neformálnímu vzdělání žáků v oblasti kultury.

„Tímto novým dotačním programem chceme kulturní organizace zpřístupnit pro vzdělávání všem dětem, protože máme informace přímo ze škol, že právě náklady na dopravu do muzeí, galerií a dalších kulturních institucí, jsou často pro rodiny mnohých žáků překážkou. Pro dotační titul jsme využili strukturu místních akčních skupin, které jsou s konkrétními školami v kontaktu a dotace v maximální výši 70 tisíc korun tak pokryje výdaje na zajištění dopravy vlakem nebo autobusem pro žáky konkrétní školy a pedagogický doprovod,“ řekla náměstkyně pro oblast kultury a cestovního ruchu Martina Berdychová.

Na financování dopravy žáků základních a středních škol do kulturních institucí v regionu kraj vyčlenil jeden milion korun. O dotaci v programu Za kulturou v Královéhradeckém kraji nežádaly přímo školy, ale místní akční skupiny a dobrovolné svazky obcí, které mohly podávat žádosti hromadně pro větší množství škol v konkrétních částech regionu. Podmínkou cesty za kulturou je, aby se exkurze uskutečnila v institucích zřizovaných nebo spoluzaložených krajem, které svými vzdělávacími programy doplňují školní výuku. Program je součástí deseti dotačních titulů, které kraj připravil pro oblast kultury a památkové péče na rok 2023.

„Žádosti do dotačního programu mohli zájemci podat do konce února letošního roku. Přihlásilo se celkem 14 místních akčních skupin a dobrovolných svazků obcí, které po splnění podmínek dotačního programu mohou získat finanční podporu až 70 tisíc korun s tím, že kraj se může podílet na financování projektu v plné výši,“ okomentoval dotační program radní pro oblast regionálního rozvoje Adam Valenta.

Jednodušší dopravu za kulturou napříč regionem by tak mohli mít žáci ze škol na Rychnovsku, v okolí Chlumce nad Cidlinou, z Podchlumí, Týniště nad Orlicí, Orlických hor, Novoměstska, Dobrušky, Broumovska, Novopacka, Jaroměře, Trutnovska, Hradecka, Vrchlabí nebo Jičínska.

Rada Královéhradeckého kraje v rámci dotačních programů pro oblast kultury a památkové péče doporučila krajskému zastupitelstvu rozdělení celkem více jak 28 milionů korun mezi více než 200 žádostí o dotaci. Kraj hodlá dále finančně podpořit například zachování nemateriálního kulturního dědictví, činnosti muzeí a galerií nebo aktivity spojené s kandidaturou Broumova na Evropské hlavní město kultury 2028.