Dobrovolně pomáhají záchranářům a jejich počet stále roste. To jsou first respondeři

7. 11. 2018

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje využívá systému first responderů a jako jediná v republice pro jejich svolávání využívá speciální mobilní aplikaci. Jedná se o síť vyškolených dobrovolníků, kteří zvyšují šance na přežití lidí stižených náhlou zástavou srdce.

Dobrovolně pomáhají záchranářům a jejich počet stále roste. To jsou first respondeři

Budova ředitelství krajských záchranářů hostila v pondělí další z certifikovaných kurzů pro first respondery. Označení těchto dobrovolníků pochází z anglických slov „první“ a „odpověď“, čili se jejich označení dá přeložit jako ti, kteří jsou na místě první, tedy ještě před příjezdem sanitky.

„First responderem označujeme člověka, který se nachází na území celého kraje a je schopen poskytnout účinnou první pomoci ještě před příjezdem zdravotnické záchranné služby, tedy udělat takové úkony, které zvýší šanci na přežití srdeční zástavy. Pro člověka, který je stižen náhlou zástavou oběhu, je naprosto nezbytné, aby mu byla poskytnuta kvalitní první pomoc. My proto first repondery školíme, aby tu pomoc byli schopní provádět perfektním způsobem,“ vysvětluje mluvčí krajských záchranářů Ivo Novák.

First reponderům se informace dostávají pomocí mobilního telefonu. Když operátor tísňové linky 155 zadá do systému indikaci „náhlá zástava oběhu“, systém prověří okolí místa zásahu a okamžitě zjistí, zda se v dosahu nepohybuje někdo z first responderů. Tomu pošle na mobilní telefon avízo, že třeba zasáhnout. Pokud to dotyčný potvrdí, okamžitě vyrazí na určené místo, aby mohl pomoci ještě před příjezdem záchranářů.

ZZS KHK využívá zhruba 400 dobrovolníků v systému first reponder, kteří se podílejí zhruba na třetině resuscitací krajské záchranky. Součástí se může stát každý. Stačí se přihlásit, mít čistý trestní rejstřík a absolvovat certifikované školení. Zájem je obrovský a převyšuje školící kapacity. Záchranáři nové zájemce neustále nabírají a školí, ale také si vybírají.

„Existuje výrazný nepoměr mezi počtem first responderů ve velkých městech našeho kraje ve srovnání se vzdálenějšími lokalitami. Proto se při zařazování zájemců do kurzů zaměřujeme přednostně na obyvatele oblastí s nižší hustotou pokrytí. Jedna z nejhůře dostupných oblastí Královéhradeckého kraje jsou Krkonoše,“ dodává Ivo Novák.

Dobrovolně pomáhají záchranářům a jejich počet stále roste. To jsou first respondeři

Dobrovolně pomáhají záchranářům a jejich počet stále roste. To jsou first respondeři