Do soutěže na podporu podnikání je možné se přihlásit do začátku července

28. 4. 2021

Evropská komise vyhlásila již patnáctý ročník soutěže Evropské ceny za podporu podnikání, ve které oceňuje a odměňuje nejúspěšnější projekty veřejné správy zaměřené na podporu podnikání a podnikavosti v celé Evropě. Přihlášky je možné podávat do 1. července.

Do soutěže na podporu podnikání je možné se přihlásit do začátku července

Výzva k účasti v této soutěži je adresována vnitrostátním, regionálním a místním správním orgánům či partnerstvím veřejného a soukromého sektoru usilujícím o podporu ekonomiky svého regionu, které působí v EU, Norsku, Srbsku a Turecku.

Ceny jsou udělovány následujících v šesti kategoriích:

  • Podpora podnikatelského ducha: oceňuje iniciativy na národní, regionální nebo místní úrovni zaměřené na podporu podnikatelského myšlení, zejména mezi mladými lidmi a ženami.
  • Investice do kompetencí k podnikavosti: oceňuje iniciativy na národní, regionální nebo místní úrovni zaměřené na zlepšení podnikatelských, manažerských a zaměstnaneckých dovedností.
  • Zlepšení podnikatelského prostředí a podpora digitální transformace: oceňuje inovativní politiky a iniciativy na národní, regionální nebo místní úrovni, které Evropu činí nejatraktivnějším místem pro založení podniku, jeho provoz, dosahování růstu a rozšiřování na jednotném trhu; zjednodušují právní a správní postupy pro podniky, uplatňují zásadu „zelenou malým a středním podnikům“, podporují digitální transformaci podniků a umožňují jim vyvíjet, uvádět na trh a využívat digitální technologie, produkty a služby jakéhokoli druhu.
  • Podpora internacionalizace podnikání: oceňuje postupy a inciativy na národní, regionální nebo místní úrovni podporující společnosti, zejména malé a střední podniky, aby více využívali výhody nabízené jednotným trhem Evropské unie i mimo ni.
  • Podpora udržitelné transformace: oceňuje politiky a iniciativy na národní, regionální nebo místní úrovni, které podporují udržitelnou transformaci a environmentální aspekty, jako např. oběhové hospodářství, klimatická neutralita, čistá energie, účinné nakládání se zdroji nebo biologická rozmanitost, mimo jiné prostřednictvím udržitelného rozvoje dovednosti a vyhledávání partnerů, jakož i financování.
  • Zodpovědné a otevřené podnikání: oceňuje iniciativy státních orgánů nebo partnerství veřejného a soukromého sektoru na národní, regionální nebo místní úrovni, které podporují sociální odpovědnost malých a středních podniků. Tato kategorie zohlední také snahy o podporu podnikání znevýhodněných skupin, jako např. nezaměstnaní (zejména dlouhodobě nezaměstnaní), legální migranti, lidé se zdravotním postižením nebo osoby z etnických menšin.
Velká cena poroty může být vybrána z jakékoliv kategorie a bude udělena účastníkovi, který bude představovat nejvíce kreativní a inspirativní podnikatelskou iniciativu v Evropě.

Soutěž probíhá ve dvou fázích. Úspěšné subjekty vybrané v národním kole soutěže se mohou ucházet o ocenění na evropské úrovni.

V evropském kole vybere mezinárodní porota vítěze každé kategorie a vítěze Velké ceny poroty. Slavnostní vyhlášení výsledků a udílení cen proběhne v listopadu 2021.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, které je národním koordinátorem této soutěže v České republice vyzývá k účasti v soutěži všechny orgány veřejné správy, regiony, správní oblasti a města, jakož i partnerství veřejného a soukromého sektoru mezi státními úřady a podnikateli. O ceny se mohou ucházet projekty na podporu podnikání na národní, regionální či místní úrovni realizované minimálně v období posledních 15 měsíců.

Přihlášky do českého národního kola soutěže je možné zasílat v prodloužené lhůtě do 1. července 2021 na adresu uvedenou v přihlášce, kterou naleznete v připojených dokumentech ke stažení.

Více informací o soutěži naleznete na adrese:

http://ec.europa.eu/growth/smes/support/enterprise-promotion-awards/index_en.htm

Soubory ke stažení