Do Kuksu se vrátí barokní rej. Už tuto sobotu!

14. 6. 2018

Dvě pódia, deset hodin programu, pětadvacet souborů, dvě stě účinkujících. Už tuto sobotu se na Kuks vrací velkolepá slavnost Baroko naoko. Návštěvníci se přenesou do roku 1729 a čekají na ně kostýmované průvody i prohlídky hospitálu, dobový jarmark, taneční, hudební a loutková představení. Bude možné potkat hraběte Šporka či pátera Koniáše. Výtěžek z akce poputuje na obnovu unikátního Braunova Betléma.

Do Kuksu se vrátí barokní rej. Už tuto sobotu!

Velkolepá slavnost Baroko naoko se koná pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána 16. června po celý den na Kuksu. Pořadatelé letos připravili celodenní program, který čítá dvacítku souborů od hudebníků, tanečníků a kejklířů přes divadelníky, loutkáře až po mastičkáře či arkebuzíry. Na děti čeká ruční dřevěný kolotoč, dětská střelnice nebo chytání rybiček.

Odbornice na barokní etiketu zájemce naučí správným mravům a odhalí, jak letmým pohybem vějíře naznačit svůj zájem. Zažít můžete také ostrou roztržku mezi jezuitským kazatelem Koniášem a hrabětem nebo přímo zatčení Hraběcí Milosti hradeckým hejtmanem. Bude možné si vyzkoušet život ve vojenském ležení císařských vojáků nebo se zúčastnit opulentního plesu Ctností a Neřestí.

Pro návštěvníky je kromě bohatého dobového programu připravena také řada soutěží o hodnotné ceny a doprovodné aktivity pro děti i dospělé. Zakoupením speciálního průvodce u vstupu získáte řadu výhod, například fotografii zdarma v zábavním fotokoutku nebo slevu na jedinečný barokní parfém, jenž zrál celý rok a v sobotu se dočká slavnostního křtu.

„Kdo přijde za barokem vlakem, získá tohoto tištěného průvodce zdarma jako dárek. Stačí u pokladny ukázat platnou jízdenku. Na slavnost budou vypraveny zvláštní vlaky a v Kuksu mimořádně zastaví i rychlíky z Pardubic a Liberce,“ říká za pořadatele Filip Košťál z obecně prospěšné společnosti Revitalizace Kuks s tím, že děti do 6 let mají vstup zdarma, studenti, ZTP a senioři nad 65 let platí 110 korun a dospělí 160 korun. Veškeré vybrané peníze přitom půjdou na obnovu zchátralého Braunova Betléma.

Kompletní program, který se odehraje dokonce na třech místeh můžete naleznout na webových stránkách festivalu, nebo v příloze.

Soubory ke stažení