Do Královéhradeckého kraje přijelo za čtvrtletí o 14,5 % turistů více

15. 8. 2017

V hotelech, penzionech a kempech v Královéhradeckém kraji se ve 2. čtvrtletí ubytovalo 270.988 turistů, což je meziroční nárůst o 14,5 procenta. Stoupl také počet přenocování. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Návštěvnost v Královéhradeckém kraji roste od začátku roku, od ledna do června se v kraji ubytovalo 599.769 lidí, což je 16,4 procenta více než ve stejném období loňského roku. Do kraje dorazilo ve druhém čtvrtletí 60.123 cizinců a 210.865 turistů z ČR. V obou kategoriích se jedná o meziroční nárůst, u cizinců o 12,2 procenta a u domácích o 15,1 procenta.

„Z těch údajů mám samozřejmě velkou radost a jsem pevně přesvědčen, že náš kraj si přízeň domácích i zahraničních návštěvníků zaslouží. Přestože nepatří k největším, nabízí prakticky vše, co mohou na území České republiky turisté očekávat. Máme zde množství hradů a zámků, nejvyšší české hory, podstatnou část Českého ráje či Adršpašsko-teplické skály. K největším magnetům tradičně patří barokní areál v Kuksu a královédvorská zoo, jejíž lví safari je republikovým unikátem,“ uvedl v reakci na údaje statistiků hejtman Jiří Štěpán.

Turisté podle statistik ve 2. čtvrtletí strávili v Královéhradeckém kraji 763.132 nocí, což je o 12,1 procenta více než loni. O zvýšení se zasloužili jak turisté ze zahraničí tak z ČR.

Nárůst počtu turistů za první pololetí potvrzují i informace správců turistických cílů: "Zatím jsme na tom o něco lépe než loni, lidé stále chodí a sezona se vyvíjí poměrně dobře, pokud vše dobře půjde, mohlo by se povést znovu překročit hranici 100.000 návštěvníků," řekl začátkem srpna ČTK například kastelán kukského hospitalu Libor Švec.

Počet ubytovaných ve 2. čtvrtletí stoupl v celé ČR, kde se ubytovalo 5,2 milionu hostů, což je meziročně o 14,1 procenta více. Počet přenocování v hromadných ubytovacích zařízeních stoupl o 12,6 procenta na 13,1 milionu nocí, uvedl Český statistický úřad. Královéhradecký kraj stále patří mezi poměrně navštěvované regiony. Ve druhém čtvrtletí se více lidí ubytovalo v Praze, Jihomoravském, Jihočeském, Karlovarském a Středočeském kraji.

ZDROJ: ČTK