Do Královéhradeckého kraje přijelo v létě nejvíce turistů v historii

8. 11. 2018

Během letošního léta navštívilo kraj nejvíce turistů za dobu jeho existence od roku 2000. Podle údajů Českého statistického úřadu přijelo je to téměř 1,2 milionu. Počet hostů hotelů a penzionů v kraji ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostl o 5,5 procenta na 490 377 hostů. Rekordní by mohla být v hradeckém kraji i celá letošní sezona.

Do Královéhradeckého kraje přijelo v létě nejvíce turistů v historii

Broumovský klášter.

Za prvních devět měsíců letošního roku počet hostů v kraji vzrostl o 8,1 procenta a dosáhl 1,138 milionu lidí. Za celý rok 2017 se v kraji ubytovalo 1,260 milionu hostů.

V kraji se ve třetím čtvrtletí ubytovalo především více tuzemských hostů. Domácích návštěvníků přibylo o 4,3 procenta na 397.619 hostů. Počet turistů ze zahraničí se zvýšil o 11,1 procenta na 92.758 ubytovaných.

Počet přenocování v kraji ve třetím čtvrtletí meziročně stoupl o 3,7 procenta na 1,6 milionu nocí. Zahraniční hosté v hradeckém kraji strávili 295.536 nocí, domácí turisté 1,3 milionu nocí. Za prvních devět měsíců letošního roku počet přenocování v kraji vzrostl o 6,9 procenta na celkových 3,7 milionu nocí, přičemž cizinci v kraji strávili 855.137 a domácí turisté 2,9 milionu nocí. V případě zahraničních hostů v kraji jde o nárůst o 7,4 a u domácích o 6,8 procenta.

Rekordní návštěvnost hlásí třeba SkiResort Černá hora - Pec, který provozuje ve východních Krkonoších střediska Janské Lázně, Pec pod Sněžkou, Velká Úpa, Černý Důl a Svoboda nad Úpou. "Návštěvnost tří lanovek s letním provozem meziročně stoupla o 11 procent. Od začátku sezony do konce prázdnin jsme na hřebeny Krkonoš v Janských Lázních, Peci pod Sněžkou a Velké Úpě vyvezli okolo 190.000 návštěvníků," řekla ČTK mluvčí SkiResortu Zina Plchová. Stovky návštěvníků denně podle ní měla i nově otevřená Herní krajina Pecka na Portáškách nad Velkou Úpou, která zahájila provoz v červenci.

Značný zájem především polských turistů zaznamenala již tradičně skalní města na Náchodsku. Několikrát za sezonu musela policie kvůli velkému náporu turistů dokonce uzavřít příjezdovou silnici z Polska do skalního města v Adršpachu. Automobily v oblíbeném cíli turistů neměly kde zaparkovat.

Celá ČR zaznamenala v létě růst počtu hostů o 5,7 procenta. V celém Česku se ve třetím čtvrtletí ubytovalo téměř 7,4 milionu hostů. Počet zahraničních hostů se zvýšil o 3,6 procenta a domácích o 7,5 procenta.

Text: ČTK, foto: Jaroslav Kocourek