Dnes poznáme výjimečnou ženu našeho regionu

7. 10. 2019

Každý region má mnoho neobyčejných žen, které mnohdy nejen pracovní, ale i volný čas obětují pro ostatní. V Galerii moderního umění se dnes od 15 hodin uskuteční vyhlášení soutěže ŽENA REGIONU, která oceňuje úsilí výjimečných žen, zviditelní jejich smysluplnou práci a aktivity.

O titul se ucházejí ženy, kterým se podařilo dosáhnout vynikajících výsledků v jedné ze 4 následujících kategorií:· podnikání, politika a veřejná správa; vzdělávání, věda a výzkum; zdravotnictví a charitativní činnost; umění, kultura a sport.

Podívejte se na medailonky nominovaných žen za Královéhradecký kraj do 10. ročníku soutěže Žena regionu 2019.

Eva Beranová od dětství jezdí se svými tělesně a mentálně handicapovanými sestrami na ozdravné pobyty. Pracuje jako fyzioterapeutka v nemocnici a jako dobrovolnice se účastní víkendových pobytů a letních čtrnáctidenních táborů v rámci ozdravných pobytů pro děti se zdravotním postižením jako vedoucí a zároveň jako asistentka.

Zdeňka Horníková působila jako zastupitelka, místostarostka a starostka Náchoda, kde celou řadu let aktivně pomáhala dětem nalézt cestu ke sportu i přírodě a pomáhala dobrovolným hasičům nebo seniorům. Vedla Nadační fond Zdeňky Horníkové, jehož prostřednictvím pomáhala zejména dětem – zdravým, handicapovaným i nemocným.

Alexandra Jiřičková jako místostarostka města Dvůr Králové nad Labem se věnuje cestovnímu ruchu, kultuře, školství, sociální oblasti a také dotačním projektům a projektům zaměřeným na podporu žen. Zasloužila se o návrat expozice textilního tisku do Dvora Králové nad Labem a usiluje o realizaci sdílené robotické učebny pro školáky.

Věra Kosinová je ředitelkou a zřizovatelkou Centra Daneta – mateřské školy, základní školy a střední školy. Dále Zařízení pro zdravotně postižené, které poskytuje služby denního stacionáře, chráněného bydlení a osobní asistence. Jeho součástí je také Spolek rodičů a přátel zdravotně postižených dětí a Chráněná dílna.

Oldřiška Mencáková aktivně působí ve Sdružení pro mentálně postižené občany. Organizuje volnočasové aktivity, výlety, kulturní akce, víkendy s hypoterapií. Díky své dcerce stála rovněž u zrodu obecně prospěšné společnosti SKOK do života, která poskytuje kvalitní služby umožňující lidem s mentálním postižením získat sebedůvěru a samostatnost.

Radka Nečasová je původní profesí molekulární bioložkou a genetičkou. Nyní se věnuje alternativní léčbě a bylinkářství. Kromě toho však se svým manželem založila a letos již 25 let vede spolek Dračí Skála, který pracuje s dětmi a mládeží. Spolek také zachraňuje lokalitu dětského tábora.

Markéta Poláčková je místostarostkou obce Černčice. Za účelem ochrany přírody se snaží zapojit všechny věkové generace. Ve volném čase založila a vede oddíl DUHA Čolci Černčice, ve kterém seznamuje s přírodou děti školou povinné. Zároveň předsedá Spolku přátel Černčic, jenž se významně podílí i na kulturním rozvoji obce.

Irena Rejlová pracuje jako uklízečka na základní škole a v zdravotním středisku v Dubenci. Dvakrát týdně pak jezdí vypomáhat do Jaroměře jako asistentka sociální péče u postižených dětí. Občas si je dokonce bere i domů na celý den.

Polina Ševčíková je spoluzakladatelkou vzdělávacího centra Chytrulky, v roce 2017 pak spoluzaložila také montessori školku v Hradci Králové. Loni založila firmu s názvem Žijeme online. Polina Ševčíková je v mnoha oblastech velice inspirativní a většinu času pozitivně naladěná.

Ludmila Valešová už jedenáct let působí jako předsedkyně Křesťanského rodinného centra Sedmikráska. Centrum podporuje nejen matky pečující o dítě v předškolním věku, ale i další členy rodiny. Nabízí vzdělávání a volnočasové aktivity pro dospělé, seniory a osoby s handicapem.