Divadlo učí seniory nenaletět podvodníkům

7. 7. 2015

Královéhradecký kraj realizuje ve spolupráci s Divadlem Jesličky a Policií ČR vzdělávací divadelní program pro seniory s názvem „Nedáme se“. Během představení vystupuje policista, který ukazuje, jaké jsou aktuální trendy v podvodném chování pachatelů a s možnostmi, jak se může podvedená osoba bránit.

Divadlo učí seniory nenaletět podvodníkům

Lidé v seniorském věku jsou jednou z nejvíce podvodníky ohrožených skupin. Ti ze seniorů pod různými záminkami lákají peníze. Jedná se o nevýhodné obchody, kdy osoby nakoupí několikanásobně předražené zboží, nebo na nich podvodníci vymámí velké částky peněz s příslibem provedení nějaké služby. Senior dá podvodníkovi peníze v podstatě dobrovolně, pak je takové podvodné jednání velmi těžko postihováno.

Vzdělávat a poučovat ohroženou skupinu osob, jak má rozpoznat manipulativní chování a jak na něj reagovat, je cestou, jak se dá toto kriminální jednání minimalizovat. Královéhradecký kraj proto připravil projekt, kdy jsou senioři vzděláváni zábavnou formou - pomocí komentovaného divadelního představení s možnostmi nácviku obranných technik. Divadelní představení ztvárňují čtyři herci Divadla Jesličky z Hradce Králové. Scénář k programu napsala Romana Mazalová, psycholožka a spoluautorka filmu Šmejdi, která hrané scény komentuje a popisuje vhodné techniky komunikace.

Během představení vystupuje policista, který seznámí obecenstvo s aktuálními trendy v podvodném chování pachatelů a s možnostmi, jak se může podvedená osoba bránit. Hovoří o nejčastějších legendách podvodníků, které používají k tomu, aby vnikli do obydlí seniora, nebo jej zlákali na svou stranu, vzbudili v něm důvěru, či soucit a poté jej okradli o celoživotní úspory. Policista také radí co dělat potom, když se stanete obětí podvodníka.

V rámci projektu bylo připraveno celkem deset představení v Královéhradeckém kraji, například v Rychnově nad Kněžnou, Červeném Kostelci, Jaroměři, Doudlebách nad Orlicí, v Trutnově a v Broumově. Divadlo je pro seniory zdarma díky tomu, že na aktivitu poskytlo finanční prostředky Ministerstvo vnitra a Královéhradecký kraj.