Dietní stravování ve školních jídelnách

27. 9. 2022

Královéhradecký kraj ve spolupráci s firmou Gastro-Pro Trutnov připravil pro vedoucí a kuchařky ze školních jídelen našeho regionu sérii praktických workshopů s názvem Dietní stravování ve školních jídelnách.

„V posledních letech výrazně stoupl počet nemocných dětí, jejichž zdravotní stav vyžaduje léčbu dietou. Stoupá i tlak na školní jídelny, aby dětem tuto stravu zajistily, protože provozovatel stravovacích služeb může školní stravování v dietním režimu poskytnout,“ říká Ilona Špráchalová z krajského odboru školství, která pracovníkům školních jídelen poskytuje metodickou pomoc. Dodává, že i dietní strava musí být chutná, zdravotně bezpečná a co nejpestřejší.

Workshop s názvem Dietní stravování ve školních jídelnách pro vedoucí a kuchařky ze školních jídelen zajistil Královéhradecký kraj ve spolupráci s firmou Gast-Pro, která působí v oboru komplexních služeb v oblasti profesionální gastrotechnologie. Odborný tým ve složení kuchař Michal Taufman a manažer firmy Tomáš Brzoň předvedl účastníkům workshopu praktické ukázky vaření na nejmodernějších technologiích i s ochutnávkou dietní stravy vhodné právě do školních jídelen (krémová polévka z červené čočky, hovězí maso pomalu vařené přes noc, rajská omáčka, bezlepkové těstoviny, holandský řízek s mozzarellou a bramborovo-mrkvovým pyré, pomalu pečená vepřová kotleta s grilovanou zeleninou a pečenými grenaillemi). Kuchařky se tak mohly přesvědčit, že práce v kuchyni nemusí pouze znamenat stres a spěch a že díky novým kuchyňským inteligentním systémům mohou vařit, smažit, grilovat či péct s úsporou času i energií a nižší spotřebou surovin.

Dietní stravování poskytuje provozovatel stravovacích služeb pouze na základě potvrzení poskytovatele zdravotních služeb v oboru praktické lékařství pro děti a dorost. Školní jídelny mohou dietní stravování zajistit, ale je nutné zvážit podmínky prostorové, personální, vybavení kuchyně, odborné znalosti a dovednosti personálu. Recepty pro dietní stravování jim schvaluje nutriční specialista.

Workshop Dietní stravování ve školních jídelnách se uskutečnil ve vlastním školicím gastro studiu vybaveném aktuálními modely technologií renomovaných světových značek, jako jsou například ELECTROLUX Professional či RATIONAL. V závěru workshopu si účastnice mohly kuchyňská zařízení a vybavení vhodná pro školní jídelny prohlédnout a firemní odborníci jim poradili vhodná zařízení pro konkrétní účely a také odpověděli na dotazy.

Fotogalerie