Den kraje: Ocenění za statečnost i za rozvoj a reprezentaci

9. 5. 2014

Den vítězství se už podruhé v sídle Krajského úřadu slavil i jako den kraje. Hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc při té příležitosti vyznamenal nejen hasiče, policisty a záchranáře. Udělil také šestnáct pamětních plaket významným osobnostem, které se zasloužily o rozvoj a propagaci kraje.

Uznání hejtmana se tak dostalo například dobrovolnici Haně Svobodové, která ve svých 81 letech stále působí v Ústavu sociální péče ve Skřivanech nebo studentu Markovi Liškovi, který sám napsal a vydal učebnici matematiky pro své mladší spolužáky. Pamětní plaketa bude putovat i za Evou Samkovou, letošní olympijskou vítězkou ve snowboardcrossu, která se slavnostního předání nemohla osobně zúčastnit. Hejtman zároveň ocenil a poděkoval také Kláře Dostálové, dlouholeté ředitelce Centra evropského projektování a současné náměstkyni ministryně pro místní rozvoj.

Jsem rád, že takto můžu za kraj poděkovat lidem, kteří přispívají k jeho rozvoji, starají se, aby se tady dobře žilo a bylo tu bezpečno. Především díky nim je náš kraj jedním z nejlepších míst k životu,“ řekl hejtman Lubomír Franc.

Kromě pamětních plaket rozdal hejtman také dvacet Záslužných medailí Královéhradeckého kraje vybraným policistům, hasičům a záchranářům. Odměňovalo se ale i na druhé straně. Při příležitosti stopadesátého výročí založení Sboru dobrovolných hasičů udělil starosta Krajského sdružení hasičů Jiří Orsák pamětní medaile i vedení Královéhradeckého kraje, senátorovi Miroslavu Antlovi a primátorovi Zdeňku Finkovi a poděkoval jim za podporu, kterou dobrovolným hasičům pravidelně poskytují.

REPORTÁŽ: 8. květen jako den kraje

Fotogalerie