Cyklobusy začnou jezdit po atraktivních turistických oblastech v sobotu 27. května

29. 5. 2023

Od soboty 27. května budou na území Královéhradeckého kraje opět jezdit speciální linky cyklobusů. Turistické autobusy s přepravou jízdních kol budou cestujícím k dispozici zejména v lokalitách Kladského pomezí, Českého ráje, Orlických hor a Krkonoš, nicméně jejich jejich trasa obslouží i další zajímavá místa v kraji.

Cyklobusy začnou jezdit po atraktivních turistických oblastech v sobotu 27. května

„V našem kraji je velké množství velice atraktivních míst, které jednoznačně stojí za návštěvu. Cyklobusy lidem nabízí možnost propojení sportovních aktivit a atraktivní způsob dopravy na výlety pro celou rodinu. Vhodně tak doplňují fungující celek veřejné autobusové a železniční dopravy v kraji. Jsem přesvědčen, že provoz cyklobusů je již dnes důležitým nástrojem pro podporu cestovního ruchu napříč regionem a tuto službu chceme lidem nabízet i nadále,“ řekl hejtman Martin Červíček.

Za celou sezonu cyklobusy najezdí přes 143 tisíc kilometrů a přepraví okolo 70 tisíc osob. Královéhradecký kraj od loňského roku financuje cyklobusovoou dopravu bez příspěvku jednotlivých mikroregionů.

„Kvůli rekonstrukcí silnice II/311 v úseku Deštné v Orlických horách – Šerlich dochází k úpravám linek zejména v Orlických horách. V ostatních regionech je rozsah provozu podobný jako v loňském roce. Během letních prázdnin cyklobusy budou turistům k dispozici denně. Mimo letní prázdniny budou tyto spoje jezdit během víkendu,“ uvedl radní pro dopravu Václav Řehoř.

Orlické hory

Linka 193 z Hradce Králové na Šerlich je odkloněna z Třebechovic pod Orebem přes Týniště nad Orlicí, Častolovice, Kostelec nad Orlicí, Rychnov nad Kněžnou, Rokytnici v Orlických horách, Mezivrší a Orlické Záhoří. Dopravu cyklistů a turistů v úseku Třebechovice pod Orebem – Deštné v Orlických horách Zákoutí zajistí o víkendech linka 717 dopoledním spojem do Deštného a odpoledním spojem zpět z Deštného v Orl. h. V pracovních dnech o prázdninách (1.7. – 1.9.) dojde k náhradě v úseku Dobruška – Deštné v Orl. h. spojem linky 264 s odjezdem v 9:47 z Dobrušky do Deštného v Orl. h. a v 11:36 z Deštného v Orl. h. do Dobrušky. Tyto spoje však nepřepravují jízdní kola.

Linka 293 z Orličky,,odb.Suchý vrch je končí na Šerlichu, nejede do Deštného v Orl.h. do Zákoutí.

Linka 295 z Častolovic a Rychnova nad Kněžnou je v letošní sezoně vlivem uzavírky mimo provoz. Nicméně v úseku Častolovice až Rychnov nad Kněžnou je nahrazena odkloněnou linky 193, viz výše.

Linka 296 Holice – Šerlich – Deštné v Orl.h. – končí v zastávce Deštné v Orl.h.,Šerlich, do Zákoutí nezajíždí.

Linka 395 je vedena v trase Náchod – Nové Město nad Metují – Slavoňov – Nový Hrádek – Olešnice v Orlických horách – Deštné v Orl.h. a končí v Zákoutí.

Linka 396 je vedena v trase Jaroměř – Nové Město nad Metují a dále po objízdné trase přes Náchod a Orlické Záhoří na Šerlich.

Linka 947 z Litomyšle a Lanškrouna budou ukončeny v zastávce Deštné v Orl.h.,Šerlich. Linka nebude pokračovat do Deštného v Orl.h. do centra obce.

Více informací o uzavírce silnice II/311 v úseku Deštné v Orlických horách – Šerlich naleznete na stránkách informačního portálu o dopravě v našem kraji.

Kladské pomezí

V Kladském pomezí opět vyjedou linky do polského Karlowa. Linka 390 bude v provozu 3x denně z Náchoda a bude doplněna stejně jako vloni linkou 361 z Police nad Metují přes Machov. Na lince 361 bude nasazen autobus s možností přepravy 6 kol a doveze cestující rovněž třikrát denně až ke skalám v Karlowě.

Linka 394 zajistí obyvatelům a návštěvníkům z Náchodska pohodlné spojení k Trutnovským trailům v Bohuslavicích, ale hlavně přímé spojení do Pece pod Sněžkou a Malé Úpy.

K přepravě s jízdním kolem do oblasti Adršpachu či Broumovska nejlépe poslouží široká nabídka vlakových spojů, které mají například v Polici nad Metují návaznost na autobusové spoje s přepravou jízdních kol směr Machov nebo chata Hvězda (linky 361 a 363), které jsou skrz Polici nad Metují provázané často bez přestupu.

Český ráj

Český ráj protínají železniční tratě od Mladé Boleslavi, Lomnice nad Popelkou, Jičína a Turnova, které jsou oblíbené i pro přepravu jízdních kol. Také i v letošním roce budou na vlakové spoje navazovat autobusové linky 391 a 510, které obslouží atraktivní místa v Českém ráji např. do Prachovské skály, zámek Hrubá Skála či Kozákov. Linka 391 odjíždí od vlakového nádraží v Jičíně a Turnově.

Na Sobotecko k hradu Kost vede linka 510 od Jičína, linka 392 od Liberce a Turnova, linka 997 od Mladé Boleslavi a Mnichova Hradiště.

Krkonoše

V Krkonoších zůstává rozsah provozovaných turistických linek s přepravou jízdních kol téměř shodný jako v minulém roce. Jediná změna je na lince 491 z Hradce Králové na Špindlerovu Boudu, která má v důsledku výlukové činnosti upravenou trasu mezi Dvorem Králové nad Labem a Hostinným, a neobslouží Bílou Třemešnou či Zvičinu.

I v letošní sezóně bude docházet k vzájemné návaznosti autobusových linek v přestupním uzlu Vrchlabí,,aut.st. po 9. hodině a po 18. hodině. Do tohoto uzlu je zapojena linka 491 od Hradce Králové i Špindlerova Mlýna, linka 990 jak ze směru Harrachov, tak Pomezní Boudy, linka 949 z Benecka a stejně jako vloni lze využít i přepravu kol na lince 456 z Vrchlabí do Strážného.

Podrobné informace včetně všech jízdních řádů jsou rovněž k dispozici na dopravním portálu Královéhradeckého kraje.